Dit is wat we weten over de Jumbo-afperser

Alex O., beter bekend als de 'Jumbo-afperser', krijgt 8 jaar cel. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen vrijdag.  Hij heeft de supermarktketen Jumbo maandenlang afgeperst en bedreigd. Wat is er ook alweer precies gebeurd?

Bij twee filialen van Jumbo in Groningen zijn vorig jaar binnen een maand twee explosieven gevonden.

In de winkel aan de Wilhelminakade werd in de nacht van 8 op 9 mei een pakketje tegen de gevel gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief weggehaald en op een andere locatie laten afgaan.

Drie weken later ging er daadwerkelijk een explosief af bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Daarbij raakte een ruit en een kozijn beschadigd.

Ook werd er een explosief gevonden bij een filiaal in Zwolle.

Begin juli werd een verjaardagskaart bezorgd bij Jumbo aan de Veemarkt. Daarbij werd een kleine hoeveelheid explosieve stof meegeleverd.

Vrij snel na het eerste incident werden maatregelen genomen bij alle 579 filialen.

Dat heeft ervoor gezorgd dat meer Jumbo-filialen werden ontruimd bij het vermoeden van de aanwezigheid van een explosief. Zo leidde een piepende accu tot de ontruiming van een Jumbo in Rosmalen. In Nijmegen gebeurde dat na de vondst van een bak aardappelsalade.

De afperser wilde een onbekende hoeveelheid bitcoins.

De dader heeft op verschillende momenten en manieren contact gezocht met de politie en Jumbo hierover. Met de virtuele munt bitcoin kan een dader anoniem blijven. Transacties zijn heel moeilijk te traceren.

De afperser maakte steeds gebruik van kleine hoeveelheden explosieve stoffen, dat was voor de politie een teken dat hij niet uit was op het maken van slachtoffers.

Op 13 augustus zette de politie vrijwel het hele dossier over de Jumbo-afperser online.

Het publiek werd gevraagd "mee te rechercheren". De dader werd toen omschreven als een man van twintig tot veertig jaar oud, afkomstig uit Groningen, die veel weet van explosieven en computersystemen.

Het leverde veel nieuwe scenario's, tips en vragen op. Als extra stimulans voor het publiek loofde het Openbaar Ministerie een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip. Die werd overigens uiteindelijk niet uitgeloofd.

Eén verdachte kon worden opgespoord door een kookwekker die was gebruikt bij een van de explosieven.

Er werden 170 mensen ondervraagd die de specifieke kookwekker hadden gekocht bij een Blokker-filiaal in Groningen. Zo kwam de politie een 15-jarige jongen op het spoor, die weer leidde naar een 51-jarige man, zijn vader.

Nadat het publiek werd gevraagd mee te denken aan de zaak, leverde dat meer informatie op die wees in de richting van de 15-jarige. De 51-jarige Alex O. was ook een van de vele interessante personen in het onderzoek. 

Het duo werd op vrijdagavond 9 oktober opgepakt. De politie wilde in eerste instantie alleen de 15-jarige aanhouden. De 51-jarige man was op dat moment bij hem thuis.

Uiteindelijk wordt de 15-jarige jongen niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

Hij werd in eerste instantie verdacht van poging tot afpersing in vereniging. Er was echter geen bewijs dat hij betrokken was bij de bedreigingen. Daarom werd de zaak tegen hem op 22 januari geseponeerd.

De 51-jarige verdachte ontkent.

"Ik ben onschuldig, ik ben niet de Jumbo-afperser. Ik heb geen bommen vervaardigd", zei Alex O. eind januari voor de rechtbank in Groningen tijdens de pro-formazitting. Volgens de advocaat van de verdachte is er te weinig bewijs om zijn cliënt nog langer vast te houden. Het zou slechts gaan om DNA-materiaal op een envelop.

Alex O. gaat in beroep tegen veroordeling.

Begin juli wordt O. veroordeeld tot acht jaar celstraf. Enkele dagen later meldt de advocaat van O. dat zijn cliënt in beroep gaat. "Cliënt ontkent elke betrokkenheid bij de feiten", staat in een verklaring. De verdediging noemt de onderbouwing van het bewijs uiterst wankel. "Aan divers ontlastend materiaal is de rechtbank voorbij gegaan."

Lees meer over:
Tip de redactie