Dit weten we over de arrestatie van drugsbaas 'El Chapo'

Op 8 januari werd de Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán opgepakt, na een zoektocht die maanden duurde. Dit weten we nu over de zaak.

Op 12 juli 2015 ontsnapte El Chapo uit de gevangenis. 

De 58-jarige Guzmán ontsnapte via een 1,5 kilometer lange tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij Mexico-Stad. 

Guzmán, op dit moment de beroemdste crimineel van Mexico, zou na zijn ontsnapping met een vliegtuigje zijn overgevlogen naar een bergachtig gebied vlakbij zijn thuisbasis in Sinaloa. 

Na zijn ontsnapping werd Guzmán volgens Mexicaanse autoriteiten naar de centraal gelegen staat Queretaro geloodst. Van daaruit is hij met een vliegtuigje naar een afgelegen gebied in de bergen gebracht. 

De drugsbaron probeerde kort voor de arrestatie, toen de Mexicaanse politie binnenviel, nog te vluchten door een rioolbuis. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen hij in een auto probeerde te stappen.

Video: Bekijk beelden van de arrestatie van El Chapo

Beelden van arrestatie El Chapo

El Chapo stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa-kartel. 

Sinds ongeveer 1990 geldt Sinaloa als het machtigste kartel in Mexico. Onder El Chapo's leiding werd voor miljarden dollars cocaïne, marihuana en methamfetamine de VS binnengesluisd. Guzmán stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes

Het was niet de eerste keer dat hij wist te ontsnappen. 

In 2001 ontsnapte de topcrimineel ook al uit de gevangenis in Guatemala waar hij sinds 1993 zat. Hij ontsnapte met behulp van bewakers in een karretje met wasgoed. In 2014 werd hij opnieuw opgepakt in de Mexicaanse havenstad Mazatlán.

Mexico is bereid de drugsbaas uit leveren aan de VS. 

Een Mexicaanse functionaris liet op vrijdag 11 januari weten dat het uitleveringsproces zeker een jaar gaat duren. De advocaat van Guzmán gaat een overdracht aan de VS aanvechten.

De Verenigde Staten hadden een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding zou leiden. In de VS staan diverse arrestatiebevelen uit tegen Guzmán.

El Chapo groeide de laatste jaren uit tot een volksheld. 

Volgens Vox.com staat hij bekend als een 'bon vivant' die ook tijdens zijn ontsnapping een luxe leven leidde en gul was tegenover Mexicanen.

Volgens een gerucht ging Guzmán ooit naar een restaurant, maar liet hij eerst zijn manschappen naar binnen om telefoons en wapens te confisqueren. Na het eten werden alle bezittingen teruggegeven en betaalde El Chapo de rekening van alle restaurantgasten. De drugsbaron wordt bezongen in verschillende Mexicaanse liedjes. 

Sean Penn sprak in het geheim met Guzmán.

De Amerikaanse acteur interviewde de drugsbaas maanden geleden voor het blad Rolling Stone. De acteur speelde daardoor mogelijk een rol bij de latere aanhouding van Guzmán. 

Het interview tussen de twee zou in oktober hebben plaatsgevonden in een jungle in Mexico. In het zeven uur durende interview vertelt Guzmán onder andere dat hij zelf al twintig jaar geen drugs heeft gebruikt. Ook vertelt de drugsbaron hoe hij in de drugswereld terecht is gekomen.

De voorbereidingen voor uitlevering lijken te worden getroffen.

Guzman is begin mei verplaatst naar een gevangenis die dichter bij Amerikaanse grens ligt. Autoriteiten ontkennen echter dat El Chapo op korte termijn wordt uitgeleverd aan de VS. De eerste stappen om dit juridisch mogelijk te maken, zijn wel al gezet.

De VS wil dat 'El Chapo' in dat land wordt berecht voor zijn talloze misdaden.

Lees meer over:
Tip de redactie