‘Duurzaam inkopen komt niet van de grond’

AMSTERDAM – Duurzaam inkopen wordt in de praktijk nog weinig toegepast. Er gaapt een groot gat tussen beleid en praktijk, vinden VNO-NCW en MKB Nederland, MVO Nederland, NEVI en De Groene Zaak.

De ondernemersorganisaties hebben hun zorgen geuit in een brief aan de Tweede Kamer. “Wij ontvangen regelmatig de vraag van bedrijven of de overheid is gestopt met duurzaam inkopen”, laten de organisaties weten.

Ze benadrukken woensdag nogmaals de kansen van een duurzaam inkoopbeleid. Volgens de organisaties kan de Nederlandse overheid daardoor haar uitgaven op orde brengen en de bedrijfsvoering verduurzamen.

Het creëert verder een “hefboom voor bedrijven die een rol willen spelen in de transitie naar een duurzame economie”.

De organisaties noemen het ten slotte een “goedkoop instrument”. “Het draait om het slim en professioneel uitgeven van geld, zo’n 60 miljard euro, dat al uitgegeven wordt.”

Eén loket

Het is niet de eerste keer dat de vertegenwoordigers van Nederlandse ondernemers aan de bel trekken. Eerder schreven ze een brief aan staatssecretaris Atsma, die toen in een reactie liet weten zich niet in hun zorgen te herkennen.

De organisaties roepen de woordvoerders van de fracties op om duurzaam inkopen opnieuw urgentie te geven. Het instellen van één aanspreekpunt en één loket zou volgens de partijen een goede stap zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie