Dossier: Diginotar

Gepubliceerd: 
Laatste update: 
22 juni 2012 16:26
22 juni 2012 16:26

Curator Diginotar vreest meer claims

DEN HAAG - De curator van Diginotar vreest aanvullende claims van benadeelden als bekend wordt hoe het bedrijf opereerde. Informatie over het falen moet dan ook geheim blijven.

Foto:  ANP

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft NU.nl bij de OPTA een rapportage opgevraagd van het bedrijf ITSec. Dit is echter geweigerd.

In het rapport staat informatie over de toestand van het netwerk van Diginotar dat in de zomer van 2011 werd gehackt.

Voor een besluit over het Wob-verzoek genomen werd, vroeg toezichthouder OPTA de curator van Diginotar zijn mening te geven op het eventueel vrijgeven van de documenten. De curator had daar diverse bezwaren op.

Uit zijn zienswijze blijkt dat Diginotar aanvullende schadeclaims vreest als het rapport van ITSec naar buiten wordt gebracht. De curator wijst op het feit dat de onderneming inmiddels al door verschillende partijen aansprakelijk is gesteld. Zo heeft de staat een claim van 8,7 miljoen euro ingediend.

Bedrijfsgeheimen

"Door het verstrekken van dit rapport kunnen deze partijen zich op de informatie daarin beroepen bij de onderbouwing van hun claims", stelt de curator. "Partijen die Diginotar nog niet aansprakelijk hebben gesteld, kunnen zich bij hun beslissing om dat alsnog te doen bovendien laten leiden door de inhoud van het ITSec-rapport."

OPTA gaat in de beslissing van het Wob-verzoek niet verder in op de redenering. Toch wordt het rapport geweigerd, omdat het bedrijfsgeheimen bevat.

Lees alles over Diginotar in het dossier

Door: NU.nl/Brenno de Winter
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Eerder

Uitleg

Twee experts leggen aan NU.nl uit wat de hack bij Diginotar precies inhoudt, wat de mogelijke gevolgen zijn en hoe het certificatensysteem nu precies in elkaar zit.

Lees verder

Hack

Hack

Na de hack bij Diginotar heeft de Nederlandse overheid de samenwerking met het bedrijf opgezegd. Ook heeft het OM een onderzoek aangekondigd.

Twitter

Twitter

Ook op Twitter wordt veel gesproken over Diginotar. Volg alle berichten via NUlive.

Column

Columnist Walther Ploos van Amstel behandelt deze week de vraag of de hack van Diginotar erger is dan de bankencrisis.

Lees verder