Zuidpool telt miljoenen pinguïns meer dan gedacht

Op de Zuidpool leven miljoenen pinguïns meer dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

In het oosten van Antarctica komen naar schatting 5,9 miljoen adeliepinguïns voor. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat er slechts 2,3 miljoen van deze vogels leefden, meldt nieuwssite LiveScience.

Een team van Franse, Australische en Japanse wetenschappers analyseerden videobeelden die zijn gemaakt vanuit vliegtuigen en met camera's op de grond in Antarctica. Ook werden er voor het onderzoek pinguïns getagd met GPS-chips, zodat de onderzoekers konden bijhouden waar verschillende groepen adeliepinguïns zich bevonden.

Tot nu toe werd bij tellingen vooral gelet op broedpaartjes, maar niet alle adeliepinguïns houden zich op in de buurt van de nesten. De vogels krijgen lang niet allemaal elk jaar jongen.   

Onderzoeksstations

"De niet-broedende vogels trekken erop uit om voedsel te zoeken op zee, daardoor zijn ze lastig te tellen", verklaart hoofdonderzoeker Louise Emmerson. "Uit onze studie blijkt dat er bij de adeliepinguïns net zo veel of misschien zelfs meer niet-broedende vogels zijn dan broedende vogels."  

Uit de studie blijkt verder dat de pinguïns zich opvallend vaak in de buurt van onderzoeksstations op Antarctica vestigen. Dat komt door de omstandigheden in de buurt van deze stations (er zijn er negen in totaal op de Zuidpool).

Alle onderzoekscentra zijn gevestigd op rotsachtige, ijsvrije plekken, omdat dat de bevoorrading makkelijker maakt. Adeliepinguïns bouwen hun nesten ook graag op plaatsen waar weinig ijs ligt. Vandaar dat ze vaak dezelfde locaties uitkiezen.

Lees meer over:
Tip de redactie