Ongewilde Engelse Staffords zorgen voor problemen in Amsterdam

Maandag werden er twee honden aan een lantaarnpaal gevonden in Osdorp. Het ging om Staffordshire-bulterriërs en het is niet de eerste keer dat honden van dit ras worden 'gedumpt' in Amsterdam.

Het komt vaak voor dat mensen niet goed weten wat ze met de honden aan moeten.

De Dierenbescherming Amsterrdam (DOA) spreekt van een probleem met de Staffords en moet er een oplossing komen. "De honden zijn de dupe van menselijk handelen, omdat ze vaak niet weten waar ze aan beginnen. Ze worden aangeschaft puur als accessoire of gebruiksvoorwerpen."

Volgens de Dierenbescherming zitten de asiels vol met met de Staffords. Van alle zwerfhonden die in 2015 op straat in Amsterdam werden aangetroffen, waren veruit de meeste Staffords. Ook bewust gedumpte honden vallen in de categorie zwerfhonden.

In totaal kwamen 23 zwerfhonden binnen bij de Dierenopvang Amsterdam. In 21 gevallen ging het om Staffords, laten cijfers van de dierenopvang zien. In 2014 speelde het probleem ook al, maar het lijkt niet af te nemen. 

Afstaan

Naast het dumpen van de honden kwamen er ook mensen naar de dierenopvang toe om hun honden af te staan. In totaal werden er 380 honden betaald afgestaan door mensen die niet meer voor de beesten konden zorgen. Ook in deze lijst komt de Staffordshire-bulterriër wederom het meest voor, namelijk 63 keer. Ter vergelijking: er werden 43 husky's afgestaan, twintig bulldogs en zeventien chihuahuas.

Bij de Dierenbescherming afdeling Amsterdam maken ze zich zorgen om het probleem met de Staffords. Het is een complex probleem volgens een woordvoerster van de DOA, die zegt dat de honden horen bij "een bepaalde lifestyle"

De Staffords hebben volgens haar "een zachte, doch consequente opvoeding nodig". "Het is absoluut geen beginnershond. Je moet in staat zijn om iedere dag met die opvoeding bezig te zijn. Maar mensen vergissen zich", meent de woordvoerster.

Lees meer over:
Tip de redactie