Knoflookpad na 55 jaar weer terug op Brabantse Wal

Na 55 jaar is de knoflookpad weer gesignaleerd op de Brabantse Wal. Op vliegbasis Woensdrecht zijn door middel DNA-onderzoek sporen gevonden van de zeldzame amfibiesoort.

Dat meldt de organisatie Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland (RAVON).

De knoflookpad is ernstig bedreigd in Nederland en komt in de provincie Noord-Brabant nog maar op drie locaties voor. Die locaties bevinden zich echter allemaal in het oosten van de provincie. De laatste waarnemingen van de knoflookpad op de Brabantse Wal, een gebied in het zuidwesten van Noord-Brabant, dateren uit 1953 (ten oosten van Ossendrecht) en 1960 (bij Bergen op Zoom).

"Op beide plaatsen werd de soort slechts eenmaal waargenomen. Vanwege de afwezigheid van waarnemingen gedurende meer dan een halve eeuw werd verondersteld dat hij hier was uitgestorven", aldus RAVON.

De organisatie kondigt aan in 2016 uitgebreider onderzoek te doen naar de vondst van DNA-sporen op de vliegbasis. "Het is goed mogelijk dat juist de specifieke inrichting en het daarbij horende beheer van het terrein voor geschikte omstandigheden voor de knoflookpad zorgt."

Lees meer over:
Tip de redactie