Dez Mona vindt innerlijke rust met derde plaat

Laatste update:  10 februari 2010 18:56 info

AMSTERDAM - "Een plaat van een dertiger", zo typeert Gregory Frateur, zanger van de Vlaamse experimentele jazzband Dez Mona, het derde album Hilfe Kommt.

Foto:  Vincent Tillieux

"Het album reflecteert de innerlijke rust die ik heb gevonden na een donkere periode in mijn leven."

De band die draait om het duo Frateur en Nicolas Rombouts (contrabas), laat zich muzikaal sterk leiden door het gevoel.

Het verhaal van elke plaat is een puzzelstukje uit het leven van de twee muzikanten die elkaar zeven jaar geleden, tijdens een Belgisch festival, leerden kennen.

Het debuutalbum Pursuit Sinners (2005) is volgens de zanger vooral een kwade plaat.

“Zo konden we ons verheffen en onze kwaadheid ten opzichte van de maatschappij uitten. Het is niet makkelijk om te leven in een maatschappij waarin alles vastligt. Wij wilden ons verzetten tegen de vervlakking en dat is moeilijk, het geeft je een gevoel van onmacht.”

Op de opvolger, Moments Of Dejection Or Despondency, keek Frateur minder om zich heen en werd de blik naar binnen gericht.

“Dat was het product van een donkere periode in mijn leven, de zoektocht naar wie ik ben. Wat doe ik hier? Ben ik hier wel juist? Ik ging op zoek naar die antwoorden om uit de duisternis te geraken.”

Hoop

Het tweede album was niet het medicijn om uit die deprimerende fase te ontsnappen. “Daar was de derde plaat voor nodig”, zegt Frateur lachend.

“Hilfe Kommt draait om het geloof en hoop. Zoas de 20e-eeuwse Franse filosoof Jean-Paul Sartre zei: 'Het leven heeft geen zin, je moet het zin geven.' Dat is de thematiek op die plaat. Het markeert een rustpunt in mijn leven. Nu kan ik me weer volledig in de chaos storten, op naar een volgend leven.”

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Expositie over Joep Nicolas

Met de onthulling van een zelfportret van Joep Nicolas opende prinses Beatrix dinsdag in Roermond een tentoonstelling over het leven en werk van de kunstenaar en glazenier.

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto The Script in Paradiso van fotograaf Paul Barendrecht.

Lees verder en bekijk beeld

Sky City Festival

Het nieuwe dancefestival Sky City Festival vindt op zaterdag 2 augustus voor het eerst plaats in Amsterdam. De eerste bevestigde namen op het affiche zijn Afrojack en Avicii.

Lees verder

Nicolette Kluiver

Nicolette Kluiver vond het lastig om tijdens een 'roerige periode' bij de publieke omroep weg te gaan bij BNN. Dat vertelt ze aan NU.nl

Lees meer

Jimmy Fallon

Jimmy Fallon doet het bijzonder goed in de eerste week dat hij de The Tonight Show presenteert.

Lees meer