Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 maart 2013 11:25
18 maart 2013 15:05

Hilton en Evoluon mogelijk rijksmonument

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft 89 gebouwen en plaatsen uit de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog voorgedragen als rijksmonument.

De potentiële monumenten stammen uit de tweede fase van de wederopbouw, namelijk de periode 1959 - 1965.

De bouwwerken zijn onder andere het Evoluon in Eindhoven en de stormvloedkering Hollandse IJssel. Uit Amsterdam zijn onder meer het Hilton-hotel, de Europahal van de RAI  en het herdenkingsmonument bij de Hollandse Schouwburg in Amsterdam voorgedragen.

Verder staan op de lijst het hoofdkantoor van Philips in Eindhoven, concertgebouw De Doelen in Rotterdam, de zendmast van Lopik en begraafplaats Margraten.

De gebouwen en plaatsen zijn voorgelegd aan de Raad van Cultuur, die zal advies uitbrengen. In het najaar maakt Bussemaker de lijst definitief.

"Monumenten zijn niet alleen in bouwkundig of artistiek opzicht van grote waarde, ze zijn ook verbonden met periodes uit onze geschiedenis en met onze persoonlijke herinnering en verhalen daarover", aldus Bussemaker.

Door: NU.nl/Lucas Benschop

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

Concerttips

Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl zet de leukste en meest interessante op een rijtje.

Bekijk het overzicht

Anouk

Anouk heeft een nieuwe single uitgebracht. Places to Go is de voorbode van het nieuwe album dat 21 november uitkomt. 

Bekijk de video