Gepubliceerd: 
Laatste update: 
27 februari 2013 21:02
27 februari 2013 21:02

Ontslagen Munch Museum in jubileumjaar

Noorwegen 'viert' dit jaar de 150e geboortedag van Edvard Munch, wereldberoemd door zijn schilderij De Schreeuw, met ontslagen in het Munch Museum in Oslo.

Foto:  AFP

Voor bijna een kwart van het personeel is vanaf deze zomer niet langer plaats. Het gaat om 16 van de 71 voltijdbanen. Dat bevestigde de directeur van het museum woensdag.

De reden volgens geldschieter gemeente Oslo: het museum heeft te veel geld uitgegeven. Het Munch Museum (Munch Museet) kreeg van de Noorse hoofdstad omgerekend 11,4 miljoen euro voor het jubileumjaar, 1,62 miljoen meer dan in 2012. Desondanks verkeert de belangrijke toeristische trekpleister in financiële moeilijkheden.

De ontslagen zijn extra wrang, omdat speciale Munch-exposities in de musea in het Deense Aarhus en het Zweedse Malmö dit jaar met bezoekersrecords voor flinke inkomsten zorgen.

Bovendien praat de gemeente Oslo al jaren over nieuwe huisvesting voor het Munch Museum, maar daar is door politieke onenigheid over de kosten en de locatie tot nu toe niets van terechtgekomen.

Door: ANP

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

Galapremière

Zondagavond vond de galapremière van Moeder, ik wil bij de revue plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Veel BN'ers waren hierbij te gast.

Bekijk fotoserie (7)

Concerttips

Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl zet de leukste en meest interessante op een rijtje.

Bekijk het overzicht