Recept van de dag: Ratatouille met lamsworstjes

Ratatouille is een Franse groentestoof die ontzettend populair is in de Provence. De basis bestaat uit aubergine, paprika, courgette, ui, tomaat en rode wijn. 

Het is een makkelijk (bij)gerecht dat je lekker kunt laten pruttelen op het fornuis. Serveer ratatouille met aardappelpartjes en lamsworstjes: bon appétit.

Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

1 kleine witte ui (gesnipperd)
3 tenen knoflook (in plakjes)
8 grote trostomaten (in achten)
2 grote aubergines (in kwart plakken)
2 courgettes (in kwart plakken)
1 rode paprika (in repen)
0,5 el Provençaalse kruiden
400 g tomatenblokjes uit blik
1 gedroogd en verkruimeld rood pepertje
1 glas rode wijn
1 tl suiker    
olijfolie
100 g Taggiasche olijven zonder pit
versgemalen zwarte peper en zout
1 bosje platte grof gesneden peterselie        
1 pakje aardappelpartjes    
6 lamsworstjes (optioneel)

En zo maak je het:

  1. Verwarm een scheut olijfolie in een grote braadpan, fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur zonder dat ze kleuren. 
  2. Bak de aubergine 5 minuten omscheppend mee, voeg dan de courgette en de paprika toe en bak 2 minuten mee. Schep de tomaten en de Provençaalse kruiden erdoor en laat met de deksel op de pan op laag vuur 10 minuten stoven.
  3. Voeg de tomatenblokjes, het pepertje, de wijn en suiker toe en laat nog 10 minuten stoven. Laat de ratatouille zonder deksel in 10 minuten inkoken. Breng pittig op smaak met peper en zout. Roer als laatste de olijven erdoor.
  4. Bak de aardappeltjes en de worstjes in een grill- of koekenpan. 
  5. Verdeel de ratatouille over 4 borden en serveer met de geroosterde aardappeltjes en de worstjes. Maak het geheel af met verse peterselie en peper.

Extra ratatouille gemaakt of ratatouille over? Maak er dan dit stevige lunchsoepje of deze pasta van de volgende dag. 

Tip de redactie