Recept van de dag: Bonensoep

Net als een heel groot deel van Nederland zijn ook wij stapelgek op soepen. Er gaat niks boven een dampende pot soep op het fornuis, zoals bijvoorbeeld deze rijkgevulde bonensoep.  

Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

100 g ontbijtspek (in kleine blokjes gesneden)
1 ui (grof gesnipperd)        
1 winterwortel (geschild en in blokjes gesneden)        
1 stengel bleekselderij (in stukjes gesneden)    
2 teentjes knoflook (fijngesneden)        
1 pot tomatensaus basilicum (400 g, bijvoorbeeld van Bertolli)    
1 blik gepelde tomaten (400 g)    
1 kippenbouillonblokje    
1 takje rozemarijn        
1 blik cannellinibonen (300 á 400 g)        
peterselie (een paar takjes, fijngehakt)        
Parmezaanse kaas (een beetje, fijngeraspt)        
olijfolie        
olijfolie extra vierge
zout en peper
brood (bijvoorbeeld stevig witbrood, optioneel)

En zo maak je het:

  1. Verhit wat olijfolie in een soeppan en bak het spek 5 minuten op laag vuur. Bak de ui, wortel, bleekselderij en knoflook 10 minuten mee.
  2. Voeg de tomatensaus, gepelde tomaten, 750 ml water, het bouillonblokje en het takje rozemarijn toe en breng alles aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten koken.
  3. Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de soep en laat nog 10 minuten doorwarmen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Garneer met wat peterselie, olijfolie extra vergine en Parmezaanse kaas. Lekker met stevig witbrood.

Meer trek in soep? Hier vind je snelle en heerlijke soeprecepten voor ieder moment van de dag.

Tip de redactie