Perfect gebakken biefstuk in 7 stappen

Staat er biefstuk op het menu? Volg deze tips om dit stukje vlees perfect gaar te bakken. Rare, medium of well done, maar nooit doorbakken, want dat is natuurlijk zonde.

 Zo doe je dat:

  1. Doe de biefstuk niet meteen vanuit de koelkast in de pan, maar haal ‘m er een halfuur van tevoren uit zodat ‘ie op kamertemperatuur kan komen.
  2. Dep jouw biefstukjes met wat keukenpapier droog en wrijf ze in met peper maar (nog) niet met zout. 
  3. Verhit een koekenpan op matig tot hoog vuur en laat hierin boter of margarine smelten (ca. 100 gram per vier biefstukjes). Wacht tot de boter of margarine goed bruin is geworden. Als het schuim van de jus wegtrekt, doe je het vlees in de pan.
  4. Draai je biefstuk slechts één keer om: dat voorkomt dat het uitdroogt. 
  5. Gebruik een vleestang om je biefstuk te draaien, doe dit nooit met een vork. 
  6. Zorg dat je de biefstuk over de bodem van de pan in beweging houdt.
  7. Leg jouw perfect gebakken biefstukken op een warm bord en bedek ze met aluminiumfolie. Laat een paar minuten rusten, zodat de sappen terug kunnen trekken in het vlees en het vlees lekker mals wordt.

Vind hier 8 snelle biefstuk recepten.

Extra tips

Als je gasten verschillende wensen hebben qua garing, kun je alle stukken vlees in verschillende diktes te snijden: dunne stukjes voor well done, middenmaatjes voor medium en de dikkere stukken voor rare. Op deze manier zijn je biefstukjes op hetzelfde moment klaar.

Zijn je biefstukjes even dik? Dan duurt het zo lang voordat ze precies goed zijn:

Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (1 à 1,5 minuten per kant)
Medium: enkel de kern rood (2 à 3 minuten per kant)
Well done: doorbakken (4 minuten per kant)

Er is een handig voeltrucje om te bepalen of jouw biefstukje de juiste garing heeft. Bekijk hier de video.

Tip de redactie