Gepubliceerd: 
Laatste update: 
20 november 2013 19:11
20 november 2013 19:15

Robbie Williams - Swings Both Ways

"No one likes a fat pop star", zingt Robbie Williams besmuikt op Swings Both Ways. Wellicht dat de pondjes die hij boven zijn streefgewicht zit hem aanzetten een langverwacht tweede swingalbum te maken.

Die ondeugende humor van Williams krijgt ook een prominente plek op het titelnummer van de plaat, een duet met de Canadese zanger Rufus Wainwright. De Take That-ster voelt zich getuige de dertien opnames met een bigbandorkest nog steeds thuis in het genre dat stemmen als Frank Sinatra en Dean Martin voortbracht.

Swings Both Ways herenigt Williams voor het eerst sinds zijn enorm succesvolle plaat Escapology uit 2002 weer met liedjesschrijver en producer Guy Chambers, met wie de zanger hits als Angels en Feel maakte. Anders dan het vorige swingalbum, Swing When You’re Winning uit 2001, bevat deze plaat meerdere eigen composities.

Williams put ook hier weer uit het Amerikaanse songbookrepertoire, met composities van onder meer Irving Berlin, Gus Kahn, Harold Arlen en Cab Calloway. Van de covers die op dit album te vinden zijn, is de duetuitvoering van O.C. Smiths brave countryliedje Little Green Apples met Kelly Clarkson de meest bijzondere.

Geestig

Toch is ook het Jungle Book-nummer I Wan’na Be Like You (in duet met Olly Murs) erg geestig en Dream A Little Dream (duet met Lily Allen) lijkt gemodelleerd naar de versie van The Beautiful South. De eerste single Go Gentle past niet helemaal binnen het swingconcept, maar met de meeste andere nummers maakt hij dat goed.

Shine My Shoes, Soda Pop (met Michael Bublé) en de titelsong sluiten prima aan bij de oude stukken, al is het juist de lieflijke ballade Snowblind die er met kop en staart bovenuit springt. Ook zijn oude hit Supreme wordt omgebouwd tot een swingversie. De kwaliteit van Swing When You’re Winning wordt echter niet geëvenaard.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:

Eerdere berichten

Eerder

Frozen

De soundtrack van de Disney-animatiefilm The Lion King was twintig jaar lang de meest succesvolle in zijn soort in de Amerikaanse albumlijst, maar het record wordt nu verbeterd door de Disney-film Frozen.

Lees verder

Paaspop 2014

Paaspop 2014

Op het meerdaagse Paaspop was er volop muzikaal vermaak voor een breed publiek, van de meezingers van Kaiser Chiefs tot de carnavalskrakers van André van Duin.

Verslag van zaterdag
Verslag van zondag

Kinderen Voor Kinderen

Met het jubileumalbum Waanzinnig Gedroomd neemt Kinderen Voor Kinderen voor de dertiende keer in 35 jaar tijd de eerste plek van de Nederlandse Album Top 100 in.

Lees verder

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview