Gepubliceerd: 
Laatste update: 
20 november 2013 19:11
20 november 2013 19:15

Robbie Williams - Swings Both Ways

"No one likes a fat pop star", zingt Robbie Williams besmuikt op Swings Both Ways. Wellicht dat de pondjes die hij boven zijn streefgewicht zit hem aanzetten een langverwacht tweede swingalbum te maken.

Die ondeugende humor van Williams krijgt ook een prominente plek op het titelnummer van de plaat, een duet met de Canadese zanger Rufus Wainwright. De Take That-ster voelt zich getuige de dertien opnames met een bigbandorkest nog steeds thuis in het genre dat stemmen als Frank Sinatra en Dean Martin voortbracht.

Swings Both Ways herenigt Williams voor het eerst sinds zijn enorm succesvolle plaat Escapology uit 2002 weer met liedjesschrijver en producer Guy Chambers, met wie de zanger hits als Angels en Feel maakte. Anders dan het vorige swingalbum, Swing When You’re Winning uit 2001, bevat deze plaat meerdere eigen composities.

Williams put ook hier weer uit het Amerikaanse songbookrepertoire, met composities van onder meer Irving Berlin, Gus Kahn, Harold Arlen en Cab Calloway. Van de covers die op dit album te vinden zijn, is de duetuitvoering van O.C. Smiths brave countryliedje Little Green Apples met Kelly Clarkson de meest bijzondere.

Geestig

Toch is ook het Jungle Book-nummer I Wan’na Be Like You (in duet met Olly Murs) erg geestig en Dream A Little Dream (duet met Lily Allen) lijkt gemodelleerd naar de versie van The Beautiful South. De eerste single Go Gentle past niet helemaal binnen het swingconcept, maar met de meeste andere nummers maakt hij dat goed.

Shine My Shoes, Soda Pop (met Michael Bublé) en de titelsong sluiten prima aan bij de oude stukken, al is het juist de lieflijke ballade Snowblind die er met kop en staart bovenuit springt. Ook zijn oude hit Supreme wordt omgebouwd tot een swingversie. De kwaliteit van Swing When You’re Winning wordt echter niet geëvenaard.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:

Eerdere berichten

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview

Jett Rebel

Zanger Jett Rebel ziet parallellen tussen het leven van een muzikant en dat van een superheld. "Op het podium kan ik mezelf een alter ego aanmeten", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Gerard Joling

In de videoclip bij de single Ik Proost Met Jou van Gerard Joling speelt een homoseksueel stel de hoofdrol. De zanger is naar eigen zeggen niet bang voor de reacties erop.

Lees het interview

Jethro Tull

De Schotse zanger en fluitist Ian Anderson heeft besloten definitief een punt achter zijn band Jethro Tull te zetten, om de aandacht te vestigen op zijn solocarrière.

Lees verder