Gepubliceerd: 
Laatste update: 
26 september 2013 13:53
26 september 2013 14:15

Sting - The Last Ship

Na een afwezigheid van tien jaar binnen het popdomein, waarin de zanger zich bezighield met klassieke en folkloristische muziek, is Sting terug met een persoonlijk album over zijn jeugd in Tyneside.

De liedjes op Stings elfde album The Last Ship zijn geschreven voor de gelijknamige musical, die eind dit jaar op Broadway in première gaat. De liedjes over de stad waar ooit een van de grootste scheepswerven ter wereld gevestigd was, vormen het eerste album van Sting met nieuwe liedjes sinds de popplaat Sacred Love uit 2003.

In stilistisch opzicht houdt The Last Ship een midden tussen het gevarieerde aanbod aan liedjes die Sting de afgelopen 25 jaar op plaat heeft gezet. Elementen uit de barokmuziek van Songs From The Labyrinth en de folkliedjes uit If On A Winter’s Night… zijn even prominent aanwezig als zijn eerdere jazz- en popinvloeden.

Ook de thematiek is niet helemaal nieuw voor Sting. Op zijn album The Soul Cages uit 1991, dat hij schreef na het overlijden van zijn vader, gebruikte Sting al beeldspraak die te maken had met de zee en de scheepvaart. I Love Her But She Loves Someone Else en Language Of Birds grijpen hier direct op terug.

Stemacteur

Op The Last Ship maakt Sting gebruik van een verhalende manier van zingen, zoals we onder meer horen op So To Speak, The Night The Pugilist Learned How To Dance en Dead Man’s Booth. Hij vertolkt meer de rol van stemacteur dan die van zanger. And Yet, Practical Arrangement en August Winds zijn ouderwets mooie Sting-liedjes.

Het sobere Ballad Of The Great Eastern alsmede het uitbundige What Have We Got?, duet met Jimmy Nail, zijn diep geworteld in de oude Britse muziektradities waarmee Sting al eerder flirtte. Zo roept hij de hulp in van folkmuzikanten Katryn en Peter Tickell en Becky Unthank. Stings beste liedcollectie sinds Ten Summoner’s Tales.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:

Eerdere berichten

Eerder

Bunny Wailer

Reggae-artiestBunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog altijd een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt, vertelt hij aan NU.nl.

Lees het interview

Garrix & Aoki

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in zijn slaapkamer een track gemaakt met zijn Amerikaanse collega Steve Aoki. Dat bevestigen de twee aan NU.nl.

Lees het interview

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld