Gepubliceerd: 
Laatste update: 
26 september 2013 13:53
26 september 2013 14:15

Sting - The Last Ship

Na een afwezigheid van tien jaar binnen het popdomein, waarin de zanger zich bezighield met klassieke en folkloristische muziek, is Sting terug met een persoonlijk album over zijn jeugd in Tyneside.

De liedjes op Stings elfde album The Last Ship zijn geschreven voor de gelijknamige musical, die eind dit jaar op Broadway in première gaat. De liedjes over de stad waar ooit een van de grootste scheepswerven ter wereld gevestigd was, vormen het eerste album van Sting met nieuwe liedjes sinds de popplaat Sacred Love uit 2003.

In stilistisch opzicht houdt The Last Ship een midden tussen het gevarieerde aanbod aan liedjes die Sting de afgelopen 25 jaar op plaat heeft gezet. Elementen uit de barokmuziek van Songs From The Labyrinth en de folkliedjes uit If On A Winter’s Night… zijn even prominent aanwezig als zijn eerdere jazz- en popinvloeden.

Ook de thematiek is niet helemaal nieuw voor Sting. Op zijn album The Soul Cages uit 1991, dat hij schreef na het overlijden van zijn vader, gebruikte Sting al beeldspraak die te maken had met de zee en de scheepvaart. I Love Her But She Loves Someone Else en Language Of Birds grijpen hier direct op terug.

Stemacteur

Op The Last Ship maakt Sting gebruik van een verhalende manier van zingen, zoals we onder meer horen op So To Speak, The Night The Pugilist Learned How To Dance en Dead Man’s Booth. Hij vertolkt meer de rol van stemacteur dan die van zanger. And Yet, Practical Arrangement en August Winds zijn ouderwets mooie Sting-liedjes.

Het sobere Ballad Of The Great Eastern alsmede het uitbundige What Have We Got?, duet met Jimmy Nail, zijn diep geworteld in de oude Britse muziektradities waarmee Sting al eerder flirtte. Zo roept hij de hulp in van folkmuzikanten Katryn en Peter Tickell en Becky Unthank. Stings beste liedcollectie sinds Ten Summoner’s Tales.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:

Eerdere berichten

Christina Perri

Toen de Amerikaanse zangeres Christina Perri thuiskwam na een slopende wereldtournee, heeft ze het wekenlang moeilijk gehad. "Ik heb non-stop op de bank liggen huilen", vertelt ze aan NU.nl.

Lees het interview

Bedreigd

Drie omwonenden van het dancefestival Tomorrowland in de Belgische gemeente Boom zien af van een rechtsgang over geluidsoverlast, omdat ze bedreigd worden.

Lees verder

Hiphopmerken

Rappers maken geregeld melding van hun favoriete merken in hun teksten en uit een analyse blijkt dat Patrón en Gucci het meest genoemd worden in hiphopnummers.

Bekijk video:

Heino

De advocaat van de Duitse schlagerzanger Heino heeft aangifte gedaan tegen rapper Jan Delay, die de artiest een nazi heeft genoemd.

Lees verder