Gepubliceerd: 
Laatste update: 
20 juni 2013 14:43
20 juni 2013 14:49

The Moody Blues - Timeless Flight

De hits van de Britse band The Moody Blues zijn talloze keren verzameld, maar voor de muzikale schatgravers brengt de band de omvangrijke boxset Timeless Flight uit.

Reeds in 1964 verschenen de eerste singles van The Moody Blues, waarvan Go Now een immense hit werd en uitgroeide tot een popklassieker. De formatie met Dennie Laine, in de jaren zeventig actief met Wings, was echter een kort leven beschoren en de wedergeboorte kwam met de komst van Justin Hayward en bassist John Lodge.

Behalve de functie van Hayward als vocalist, gitarist en voornaamste liedjesschrijver, werd de hulp van producer Roy Thomas ingeroepen en het instrument de mellotron werd geïntroduceerd op de platen van The Moody Blues. De meer symfonische benadering resulteerde in 1967 in het album Days Of Future Passed.

Net als de uitgebreide boxset van Timeless Flight (die maarliefst elf cd’s en zes dvd’s bevat) en een meer bescheiden boxversie (vier schijfjes), markeert Days Of Future Passed het startpunt van de dubbel-cd-versie, die anders dan de uitgebreide boxsets veel meer het karakter heeft van een Greatest Hits-album (maar dan minus Go Now).

Keuzes

Toch worden er wat opmerkelijke keuzes gemaakt. Zo verschijnen Nights In White Satin en Tuesday Afternoon in hun zeldzame stereomixen en ook van Eternity Road is er een nooit eerder verschenen versie. Elders worden albumtracks die oorspronkelijk bij elkaar hoorden ook hier weer aan elkaar gekoppeld.

Na de medewerking van Hayward aan Jeff Wayne’s The War Of The Worlds in 1978, hoor je de kwaliteit van de producties sterk afnemen. Afhankelijk van je interesse in The Moody Blues heeft elke uitvoering van Timeless Flight wel iets interessants te bieden, al voelt de dubbel-cd een beetje aan als een incompleet hitoverzicht.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview

Jett Rebel

Zanger Jett Rebel ziet parallellen tussen het leven van een muzikant en dat van een superheld. "Op het podium kan ik mezelf een alter ego aanmeten", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Gerard Joling

In de videoclip bij de single Ik Proost Met Jou van Gerard Joling speelt een homoseksueel stel de hoofdrol. De zanger is naar eigen zeggen niet bang voor de reacties erop.

Lees het interview