Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 januari 2013 21:42
30 januari 2013 22:04

Fleetwood Mac - Rumours (2013 Reissue)

Het is misschien wel één van de meest geruchtmakende albums uit de popgeschiedenis en mede daardoor zo intrigerend; Rumours van Fleetwood Mac. De plaat staat vol ongelofelijk fijne liedjes.

Nadat gitarist Lindsey Buckingham en zangeres Stevie Nicks zich in 1975 bij de band hadden gevoegd, ten tijde van het tweede naamloze album van Fleetwood Mac, was de ultieme sterbezetting compleet. Buckingham en Nicks ontpopten zich bovendien naast Christine McVie als de meest prominente liedjesschrijvers van de groep.

Grotendeels opgenomen in de Californische kustplaats Sausalito met producers Richard Dashut en Ken Caillat (de vader van zangeres Colbie Caillat), werd het opnameproces gedomineerd door een continue egostrijd tussen de bandleden en de problemen die diens getroebleerde relaties met zich meebrachten.

Het resultaat was echter geen verbitterde plaat, maar juist eentje met hoop op betere dagen en op tweede kansen, zoals de hits Dreams, Don’t Stop en Go Your Own Way alleen al duidelijk illustreerden. De pijn zit echter in nummers als Second Hand News en Never Going Back Again, terwijl de verliefdheid afspat van You Make Loving Fun.

Status

Misschien wel de mooiste liedjes op Rumours zijn de emotionele bijdrages van Christine McVie, in de vorm van Oh Daddy en Songbird, terwijl Stevie Nicks met haar status van rockster worstelde op Gold Dust Woman. Naast de reguliere cd, is er een 3-cd-uitgave van de jubileumeditie met een cd vol demomateriaal en een live-cd.

Interessant zijn de opnames van Keep Me There, dat in The Chain terechtkwam, en Planets Of The Universe, dat in 2001 op een soloalbum van Nicks verscheen. Een uitgebreidere box bevat tevens een reeds in 2004 verschenen demo-cd. De sublieme live-cd uit de tournee van 1977 is de meest waardevolle toevoeging aan dit legendarische album.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:

Eerdere berichten

Eerder

Paaspop 2014

Op het meerdaagse Paaspop was er volop muzikaal vermaak voor een breed publiek, van de meezingers van Kaiser Chiefs tot de carnavalskrakers van André van Duin.

Verslag van zaterdag
Verslag van zondag

Kinderen Voor Kinderen

Met het jubileumalbum Waanzinnig Gedroomd neemt Kinderen Voor Kinderen voor de dertiende keer in 35 jaar tijd de eerste plek van de Nederlandse Album Top 100 in.

Lees verder

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview