Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 november 2012 18:57
13 november 2012 18:57

Kid Rock - Rebel Soul

Op de kop af twee jaar na het met country doorspekte Born Free komt deugniet Kid Rock met Rebel Soul op de proppen, ditmaal met enige opvallende excursies naar (je raadt het al) soulmuziek. Rockende kinderpret blijft echter zijn grootste troef.

Opener Chickens In The Pen zet meteen de losse retrorocktoon van deze plaat, waarmee de voormalige snotneus van de populaire muziek nog eens bevestigt de blik inmiddels goeddeels naar de muzikale erfenis van het vaderland van de Republikein te hebben gericht.

Nummers als 3 CATT Boogie en het aansluitende Detroit, Michigan illustreren dat vooral soul zich tegenwoordig in zijn warme belangstelling mag verheugen, hoewel hij met Cucci Galore laat horen zijn puisterige rapverleden nog niet helemaal te zijn vergeten.

Bovenal drijft het album echter op het lollige geblèr over ‘wagens en wijven’ dat ooit welhaast synoniem was met rock als zodanig, totdat de tekstuele en muzikale inhoud van het genre in de loop van de zestiger jaren complexer en diffuser werd. God Save Rock ‘N’ Roll en Mr. Rock ‘N’ Roll vormen treffende odes aan die simpele oorsprong.

Zwaarder

Een enkele keer waagt Kid Rock zich op emotioneel zwaarder terrein, bijvoorbeeld in de dik aangezette ballade The Mirror, maar daar is hij bij lange na niet zo overtuigend als in zegge Redneck Paradise, waar hij zijn eigen volkje op komische wijze bezingt.

Afgezien van dergelijke kleine missers is dit echter een behoorlijk consistent album geworden, dat aantoont dat Rock een heel degelijke groep muzikanten om zich heen verzameld heeft om zijn visie op muziek en wereld te vertolken.

Door: NU.nl/Wouter de Waal

Beoordeling:
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Bunny Wailer

Reggae-artiestBunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog altijd een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt, vertelt hij aan NU.nl.

Lees het interview

Garrix & Aoki

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in zijn slaapkamer een track gemaakt met zijn Amerikaanse collega Steve Aoki. Dat bevestigen de twee aan NU.nl.

Lees het interview

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld