Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 november 2012 18:57
13 november 2012 18:57

Kid Rock - Rebel Soul

Op de kop af twee jaar na het met country doorspekte Born Free komt deugniet Kid Rock met Rebel Soul op de proppen, ditmaal met enige opvallende excursies naar (je raadt het al) soulmuziek. Rockende kinderpret blijft echter zijn grootste troef.

Opener Chickens In The Pen zet meteen de losse retrorocktoon van deze plaat, waarmee de voormalige snotneus van de populaire muziek nog eens bevestigt de blik inmiddels goeddeels naar de muzikale erfenis van het vaderland van de Republikein te hebben gericht.

Nummers als 3 CATT Boogie en het aansluitende Detroit, Michigan illustreren dat vooral soul zich tegenwoordig in zijn warme belangstelling mag verheugen, hoewel hij met Cucci Galore laat horen zijn puisterige rapverleden nog niet helemaal te zijn vergeten.

Bovenal drijft het album echter op het lollige geblèr over ‘wagens en wijven’ dat ooit welhaast synoniem was met rock als zodanig, totdat de tekstuele en muzikale inhoud van het genre in de loop van de zestiger jaren complexer en diffuser werd. God Save Rock ‘N’ Roll en Mr. Rock ‘N’ Roll vormen treffende odes aan die simpele oorsprong.

Zwaarder

Een enkele keer waagt Kid Rock zich op emotioneel zwaarder terrein, bijvoorbeeld in de dik aangezette ballade The Mirror, maar daar is hij bij lange na niet zo overtuigend als in zegge Redneck Paradise, waar hij zijn eigen volkje op komische wijze bezingt.

Afgezien van dergelijke kleine missers is dit echter een behoorlijk consistent album geworden, dat aantoont dat Rock een heel degelijke groep muzikanten om zich heen verzameld heeft om zijn visie op muziek en wereld te vertolken.

Door: NU.nl/Wouter de Waal

Beoordeling:
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview

Jett Rebel

Zanger Jett Rebel ziet parallellen tussen het leven van een muzikant en dat van een superheld. "Op het podium kan ik mezelf een alter ego aanmeten", zegt hij tegen NU.nl.

Lees het interview

Gerard Joling

In de videoclip bij de single Ik Proost Met Jou van Gerard Joling speelt een homoseksueel stel de hoofdrol. De zanger is naar eigen zeggen niet bang voor de reacties erop.

Lees het interview