Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 november 2012 18:57
13 november 2012 18:57

Kid Rock - Rebel Soul

Op de kop af twee jaar na het met country doorspekte Born Free komt deugniet Kid Rock met Rebel Soul op de proppen, ditmaal met enige opvallende excursies naar (je raadt het al) soulmuziek. Rockende kinderpret blijft echter zijn grootste troef.

Opener Chickens In The Pen zet meteen de losse retrorocktoon van deze plaat, waarmee de voormalige snotneus van de populaire muziek nog eens bevestigt de blik inmiddels goeddeels naar de muzikale erfenis van het vaderland van de Republikein te hebben gericht.

Nummers als 3 CATT Boogie en het aansluitende Detroit, Michigan illustreren dat vooral soul zich tegenwoordig in zijn warme belangstelling mag verheugen, hoewel hij met Cucci Galore laat horen zijn puisterige rapverleden nog niet helemaal te zijn vergeten.

Bovenal drijft het album echter op het lollige geblèr over ‘wagens en wijven’ dat ooit welhaast synoniem was met rock als zodanig, totdat de tekstuele en muzikale inhoud van het genre in de loop van de zestiger jaren complexer en diffuser werd. God Save Rock ‘N’ Roll en Mr. Rock ‘N’ Roll vormen treffende odes aan die simpele oorsprong.

Zwaarder

Een enkele keer waagt Kid Rock zich op emotioneel zwaarder terrein, bijvoorbeeld in de dik aangezette ballade The Mirror, maar daar is hij bij lange na niet zo overtuigend als in zegge Redneck Paradise, waar hij zijn eigen volkje op komische wijze bezingt.

Afgezien van dergelijke kleine missers is dit echter een behoorlijk consistent album geworden, dat aantoont dat Rock een heel degelijke groep muzikanten om zich heen verzameld heeft om zijn visie op muziek en wereld te vertolken.

Door: NU.nl/Wouter de Waal

Beoordeling:
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Bedreigd

Drie omwonenden van het dancefestival Tomorrowland in de Belgische gemeente Boom zien af van een rechtsgang over geluidsoverlast, omdat ze bedreigd worden.

Lees verder

Heino

De advocaat van de Duitse schlagerzanger Heino heeft aangifte gedaan tegen rapper Jan Delay, die de artiest een nazi heeft genoemd.

Lees verder

Frozen

De soundtrack van de Disney-animatiefilm The Lion King was twintig jaar lang de meest succesvolle in zijn soort in de Amerikaanse albumlijst, maar het record wordt nu verbeterd door de Disney-film Frozen.

Lees verder

Paaspop 2014

Paaspop 2014

Op het meerdaagse Paaspop was er volop muzikaal vermaak voor een breed publiek, van de meezingers van Kaiser Chiefs tot de carnavalskrakers van André van Duin.

Verslag van zaterdag
Verslag van zondag