Gepubliceerd: 
Laatste update: 
31 augustus 2012 07:13
31 augustus 2012 07:14

Mark Knopfler – Privateering

Een echte "Sultan Of Swing" is Mark Knopfler al in geen jaren meer, al vertonen de nummers op zijn nieuwe plaat Privateering de nodige pit die vaak absent wordt geacht in zijn solowerk.

Privateering is Knopflers zevende soloalbum sinds het uiteenvallen van zijn band Dire Straits, soundtrackalbums niet meegerekend. Met een top 5-notering voor elke nieuwe plaat, blijkt hij in Nederland onverminderd populair. Zijn meest succesvolle album tot op heden is Sailing To Philadelphia, dat in 2000 de tweede plek bereikte.

Net als voorgangers Kill To Get Krimson (2007) en Get Lucky (2009) wordt Knopfler op dit album voor de productie wederom bijgestaan door Chuck Ainlay (met wie hij sinds Golden Heart uit 1996 samenwerkt) en Guy Fletcher. Bovendien geldt Privateering als Knopflers eerste officiële dubbelalbum als soloartiest.

Op eerdere albums verdiepte de zanger, gitarist en filmcomponist zich al in de wortels van de Amerikaanse popmuziek, waaronder country (met name op zijn albums met Chet Atkins en Emmylou Harris), blues en rootsrock. Allen keren hier terug, in wat misschien wel zijn stevigste songs zijn sinds On Every Street van Dire Straits.

Naadloos

De zompige blues en moerasrock die de Britse muzikant hier etaleert, sluiten naadloos aan op zijn lijzige zang en karakteristieke gitaarspel. Ook de Keltische invloeden die eerder in zijn werk te horen waren, zijn wederom prominent aanwezig op deze dubbel-cd, met name op Kingdom Of Gold, Yon Two Crows en Haul Away.

Het is goed denkbaar dat Knopfler dit album uit had kunnen brengen als twee uitstekende losse albums met elk tien nummers, maar zelfs in zijn totaliteit (en een speelduur van bijna anderhalf uur) blijft Privateering boeien. Dit dankzij zijn beste en meest veelzijdige songmateriaal in jaren. Het muzikale vakmanschap druipt van dit album af.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Beoordeling:
  • Deel:

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Bunny Wailer

Reggae-artiestBunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog altijd een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt, vertelt hij aan NU.nl.

Lees het interview

Garrix & Aoki

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in zijn slaapkamer een track gemaakt met zijn Amerikaanse collega Steve Aoki. Dat bevestigen de twee aan NU.nl.

Lees het interview

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld