Jack Johnson – To The Sea

Laatste update:  6 juni 2010 14:18 info

Veel popmuzikanten beschikken niet over voldoende zelfkennis om zichzelf te behouden van artistieke misstappen en gedrochten van platen. Gelukkig heeft surfer Jack Johnson daar geen last van. Met zijn vijfde album blijft hij water naar de zee dragen.

Johnson heeft zijn nieuwe plaat dan ook de titel To The Sea meegegeven. Het overkoepelende thema moge duidelijk zijn; deze reeks kampvuurliedjes zijn wederom geïnspireerd door de door Johnson zo geliefde zee.

Toen Johnson met zijn vierde album Sleep Through The Static op de proppen kwam, was nauwelijks nog iemand verrast door de muziek van de filmmaker. Het eigenaardige van Johnson is dat zijn muziek toch altijd wel lekker klinkt.

Precies dat is het heikele punt bij de man met de brave zomerliedjes. In het meest ongunstige geval zijn liedjes van Jack Johnson voorspelbaar en ben je ze vergeten voor ze afgelopen zijn. Echt sterk wordt het daarentegen ook maar zelden.

Filosofie

To The Sea is opgenomen met behulp van zonne-energie. Dit past geheel bij de filosofie van Jack Johnson. Zon, zee, strand. Het eenvoudige leven; zorgeloos en rustig. Precies zoals zijn liedjes. Jack Johnson ten blote voeten uit.

Dit album markeert tevens de terugkeer van Johnson naar thuisstaat Hawaii. De voorganger werd volledig opgenomen in Los Angeles, net als een deel van To The Sea. Het andere deel is wederom opgenomen in Johnsons eigen studio op de eilandstaat.

Backingband

Duidelijke wendingen zijn niet waarneembaar op To The Sea. De liedjes zijn afwisselend opgenomen met een backingband of enkel met akoestische gitaren. Met liedjes als The Upsetter en Red Wine, Mistakes, Mythology tracht Johnson meer als een band te klinken dan als een zanger met bevriende sessiemuzikanten.

Een kleine verrassing is het door The White Stripes geïnspireerde At Or With Me evenals het Eagles-achtige Only The Ocean. Eerste single en opener You And Your Heart is één van de sterkste nummers op de plaat. Pictures Of People Taking Pictures is een regelrechte hit.

Filantroop

Jack Johnson is geen popmuzikant, maar een filantroop die middels aardige liedjes en documentaires zijn ideeën over de wereld vormgeeft. To The Sea is in dat opzicht een geslaagde plaat van een sympathieke natuurliefhebber.

In het kader van een regulier popalbum is To The Sea niet meer dan een prima aanvulling op je collectie Jack Johnson-cd’s met absoluut een paar fijne nieuwe songs. De soundtrack voor de zomer van 2010 is klaar.

7/10

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Record Store Day

Ieder jaar worden op Record Store Day de platenbakken weer gevuld met eenmalige vinyluitgaves vol oud of nooit uitgebracht werk van diverse artiesten. NU.nl soms de vijf meest interessante releases op.

Lees verder

Kinderen Voor Kinderen

Met het jubileumalbum Waanzinnig Gedroomd neemt Kinderen Voor Kinderen voor de dertiende keer in 35 jaar tijd de eerste plek van de Nederlandse Album Top 100 in.

Lees verder

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview

Novastar

Na vijf jaar afwezigheid keert Novastar terug met een nieuw album. Zijn Engelse producer speelde in het opnameproces een belangrijke rol. "Ik heb eindelijk zelfvertrouwen", zegt de zanger tegen NU.nl.

Lees het interview