Sting - If On A Winter’s Night

Laatste update:  19 november 2009 17:54 info

Wat Bruce Springsteen een paar jaar geleden deed met Amerikaanse volksdeuntjes, doet Sting nu met Angelsaksische liedjes over winter en de bijbehorende folklore.

Waar de hedendaagse bewerkingen van oude gospels, kinderliedjes en arbeidershymnen bij Springsteen resulteerden in een broeierige en levendige potpourri over een periode die ruwweg de Amerikaanse Burgeroorlog, de Depressie, de Dust Bowls en de beide wereldoorlogen beslaat, grijpt Sting vooral terug op componisten uit de barok en renaissance.

Op If On A Winter’s Night bewerken Sting en producer Robert Sadin composities van onder andere Henry Purcell, Michael Praetorius, J.S. Bach en Franz Schubert.

Ook winterse traditionals als Gabriel’s Message, The Snow It Melts The Soonest en Bulalow worden vereeuwigd door de voormalige frontman van The Police.

Vroom

Sommige critici verwijten Sting al jaren dat hij suffe muziek maakt, maar met If On A Winter’s Night levert de oude rocker dan toch echt zijn meest vrome werk af. Dat heeft vooral met de songkeuze te maken en de ingetogen productie.

Sting vertolkt als ongelovige thomas liederen met een opvallend religieus karakter. Volgens Sumner zelf is dit omdat de mystiek en symboliek uit het Christendom hem aanspreken.

Zwaar

Met steeds meer ervaring en steeds minder onrust in zijn stem, vertolkt Sting op gepaste wijze deze verzameling aan seizoensgebonden songs. Het album doet op momenten wat zwaar aan vanwege de soms eeuwenoude melodieën en de materie die hij bezingt.

Los van het feit dat er op de hoes woorden prijken als “cake”, “Christmas”, “tree” en “carol”, is het duidelijk dat Sting het vertikt om een reguliere kerstplaat te maken. Sting kiest voor donker, kil en desolaat.

Distantiëren

Het logootje van Deutsche Grammophon op de achterkant van de hoes geeft al aan dat If On A Winter’s Night alles behalve een popplaat is. Het lijkt haast of Sting zich met dit album en diens voorganger (Songs Of The Labyrinth) probeert te distantiëren van het grote publiek.

Fans worden tevredengesteld met een nieuwe versie van The Hounds Of Winter, dat oorspronkelijk te vinden is op Mercury Falling uit 1996. Een andere eigen compositie is Lullaby For An Anxious Child; een nummer dat Sting schreef met vaste gitarist Dominic Miller (eveneens co-auteur van Shape Of My Heart).

Als je tijdens het kerstdiner een gezellig plaatje wil opzetten, hou het dan bij Bing Crosby of Mariah Carey. If On A Winter’s Night is voor getrainde oren en vooral geschikt voor na de nachtmis.

7/10

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Frozen

De soundtrack van de Disney-animatiefilm The Lion King was twintig jaar lang de meest succesvolle in zijn soort in de Amerikaanse albumlijst, maar het record wordt nu verbeterd door de Disney-film Frozen.

Lees verder

Paaspop 2014

Paaspop 2014

Op het meerdaagse Paaspop was er volop muzikaal vermaak voor een breed publiek, van de meezingers van Kaiser Chiefs tot de carnavalskrakers van André van Duin.

Verslag van zaterdag
Verslag van zondag

Kinderen Voor Kinderen

Met het jubileumalbum Waanzinnig Gedroomd neemt Kinderen Voor Kinderen voor de dertiende keer in 35 jaar tijd de eerste plek van de Nederlandse Album Top 100 in.

Lees verder

Milow

De Belgische zanger Milow heeft inmiddels een aantal hits op zijn naam staan, maar wil zichzelf niet blijven herhalen. "Op dit album ga ik bewust weer een stapje verder", zegt hij tegen NU.nl over zijn nieuwe plaat.

Lees het interview