The Raveonettes – In And Out Of Control

Laatste update:  6 oktober 2009 20:59 info

Enig idee hoe The Velvet Underground had geklonken als Brian Wilson en Phil Spector achter het mengpaneel hadden gezeten? We kunnen ons er enkel een vage voorstelling van maken, maar het Deense duo The Raveonettes komt waarschijnlijk aardig in de buurt.

In And Out Of Control is alweer het vierde album van Sune Rose Wagner en Sharin Foo. Het tweetal uit Kopenhagen brengt keurig om de twee jaar een plaatje uit en houdt hardnekkig vast aan diens dromerige mix van oer-rock ‘n’ roll, surf, vroege garagerock en indiepop.

Binnen deze kaders zet The Raveonettes een aantal prima songs neer. Gepaard met cynische teksten klinken de Denen zo nu en dan als een geslaagd huwelijk tussen The Smiths en The Shangri-Las, of op z’n minst als een vluchtige romance tussen The Sundays en The Walker Brothers.

Recentere bands als Belle and Sebastian, Rialto, The Kills, Johnny Boy en Camera Obscura zijn eveneens prima referentiekaders.

Draak

Een vluchtige blik over de tracklist verraadt niet al te vrolijke onderwerpen, met titels als Gone Forever, Boys Who Rape (Should All Be Destroyed), Suicide, Breaking Into Cars, D.R.U.G.S. en Oh, I Buried You Today.

De donkere teksten en zware thema’s worden verpakt in bitterzoete melodieën met een dik aangezet gitaargeluid, resonerende beats en opzichtige achtergrondkoortjes. Op momenten krijg je zelfs het gevoel dat Wagner en Foo de draak steken met de materie die bezongen wordt op Boys Who Rape en Suicide.

Troelsen

Het album werd geproduceerd door Wagner en landgenoot Thomas Troelsen, voormalig zanger van de band Superheroes en de vocalist op de hit Move Your Feet van Junior Senior. Hij zorgde ook voor enige elektronica op deze plaat.

Zijn staat van dienst bevat voornamelijk het produceren hele platte Scandinavische en Aziatische popacts, dus de samenwerking tussen Troelsen en The Ravonettes is in die zin opmerkelijk. Toch zijn er geen wezenlijke veranderingen met de eerste twee, door Richard Gottehrer geproduceerde albums.

Geloofwaardigheid

Op In And Out Of Control balanceert The Raveonettes soms op het randje van geloofwaardigheid. Is dit oprechte muziek, in een stijl die de band zich eigen heeft gemaakt? Of is het toch vooral een trucje, dat in het geval van The Raveonettes erg voordelig uitpakt?

Foo en Wagner hebben wederom een prima popalbum afgeleverd, met de liedjes Bang!, Last Dance en Suicide als uitschieters. Van evolutie is echter nergens sprake, waardoor de analogie met The Velvet Underground eigenlijk al niet meer op gaat.

7/10

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Bunny Wailer

Reggae-artiestBunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog altijd een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt, vertelt hij aan NU.nl.

Lees het interview

Garrix & Aoki

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft in zijn slaapkamer een track gemaakt met zijn Amerikaanse collega Steve Aoki. Dat bevestigen de twee aan NU.nl.

Lees het interview

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld