Honderden Rohingya-moslims gevlucht uit Myanmar

Honderden Rohingya-moslims in Myanmar zijn naar buurland Bangladesh gevlucht om uit de greep te blijven van het Myanmarese leger. De afgelopen dagen is er zwaar gevochten tussen het leger en Rohingya-moslims.

Een legerwoordvoerder zei dat door het geweld al zeker 130 mensen zijn omgekomen.

Inwoners van Bangladesh lieten woensdag weten dat meerdere Rohingya-moslims werden neergeschoten toen ze de rivier Naf tussen Bangladesh en Myanmar probeerden over te steken. Anderen werden tegengehouden door Bengaalse grenswachten.

De gevechten van afgelopen dagen zijn een uitvloeisel van een aanval op 9 oktober op drie grensposten in het grensgebied met Bangladesh door militanten. Daarbij kwamen negen politieagenten om. De militanten zouden Rohingya-moslims zijn.

Pogroms

De huidige actie tegen de Rohingya-moslims is de bloedigste sinds 2012. Indertijd kwamen door het geweld tegen de Rohingya honderden mensen om in de deelstaat Rakhine. Veel Rohingya werden toen het slachtoffer van pogroms door boeddhisten.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden de Rohingya al decennia gemarginaliseerd en vervolgd. De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi zegde begin deze maand toe dat mogelijke mensenrechtenschendingen door het leger tot op de bodem worden uitgezocht..

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie