Justitie in Brazilië vervolgt oud-president Lula da Silva

De Braziliaanse justitie vervolgt oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie in deelstaat São Paulo woensdag (lokale tijd), zonder in detail te treden over de aanklacht. De advocaat van Lula weigerde te reageren.

De krant O Globo berichtte dat Lula zich onder meer moet verantwoorden voor het vermeende witwassen van geld. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

Het OM geeft volgens de krant donderdag een persconferentie om toe te lichten waarom Lula wordt vervolgd. De Braziliaanse rechter moet de aanklachten nog goedkeuren voordat de oud-president in staat van beschuldiging kan worden gesteld.

De oud-president werd eerder deze maand al uren ondervraagd door de politie vanwege een groot onderzoek naar corruptie. Dat richt zich op gesjoemel bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. Ook werd het huis van Lula doorzocht.

De voormalige leider van de socialistische PT (Arbeiderspartij) ontkende eerder dat hij zich persoonlijk heeft verrijkt. Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië. Hij is door partijgenote Dilma Rousseff opgevolgd.

Lees meer over:

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?