Gouverneur legt New York reisverbod op vanwege sneeuwstorm

Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York heeft een reisverbod afgekondigd. Het verbod geldt voor een groot deel van de staat, waar momenteel tientallen centimeters sneeuw op de weg ligt.

Dat meldt ABC News.

Het verbod geldt vanaf zaterdagavond 20.30 uur (Nederlandse tijd). De bruggen en tunnels in New York worden afgesloten. Het is niet duidelijk hoe lang het reisverbod blijft gelden.

Eerder op de dag werden de busdiensten al in New York stilgelegd, net als de metrolijnen die deels boven de grond rijden. Er lag een dikke laag sneeuw op de rails. Ook alle vluchten van en naar de vliegvelden JFK, Newark en LaGuardia zijn voor onbepaalde tijd opgeschort, melden de luchtvaartautoriteiten.

United Airlines heeft alle vliegactiviteiten in Washington DC tot maandag gestaakt. Vanuit New York wordt zondag slechts beperkt gevlogen, maakte de Amerikaanse vliegmaatschappij zaterdagavond bekend.

Volgens Bloomberg zijn ook alle shows op Broadway voor zaterdagavond afgelast. Op Times Square, het centrum van de theaterwijk van de stad, ligt een dikke laag sneeuw.

Ergste sneeuwstorm

Burgemeester Bill de Blasio van New York stelde zaterdag dat de sneeuwstorm die zijn stad nu treft in de top 5 staat van ergste sneeuwstormen ooit.

De Nationale Weerdienst verwacht dat de 'blizzard' tot de zwaarste uit de geschiedenis zal gaan behoren. Het record aan sneeuwval werd gevestigd in januari 1922, toen in de regio rond de hoofdstad Washington na een storm 70 centimeter sneeuw viel.

Verkeersongevallen

De sneeuwstorm in het oosten van de Verenigde Staten heeft minstens negen mensen het leven gekost. Alleen in de staat Virginia moest de politie vrijdag uitrukken voor 989 verkeersongevallen en 793 kapotte voertuigen.

In totaal zijn er inmiddels twaalf doden gevallen.

Noodtoestand

De staten Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Virginia en West Virginia hebben volgens CNN de noodtoestand uitgeroepen. Tot 85 miljoen mensen zouden zich in het pad van de storm bevinden.

De ijzige sneeuwstorm heeft het openbare leven in het oosten van de VS grotendeels lamgelegd. Bij meer dan 132.000 bedrijven en huishoudens viel de stroom uit.

Vluchten geschrapt

In steden als Washington D.C. en Baltimore wordt 61 centimeter sneeuw verwacht. In de hoofdstad zijn regeringsgebouwen gesloten en is verkeer op de weg op veel plekken nagenoeg onmogelijk. Ook veel scholen sluiten de deuren.

​Ook zijn al ruim zesduizend vluchten geschrapt. Op Philadelphia Airport zijn alle vluchten van zaterdag, van en naar de stad, geannuleerd.

Baltimore

In Baltimore geldt ook sinds zaterdagavond een reisverbod. Ziekenhuispersoneel wordt geacht in het ziekenhuis te blijven en alleen hulpdiensten mogen de weg op.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie