Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 juli 2014 11:47
29 juli 2014 12:01

Turkse vicepremier wil niet dat vrouwen publiekelijk lachen

''Vrouwen zouden niet moeten lachen in het openbaar.'' Dat zei de Turkse vicepremier Bülent Arınç maandag tijdens een toespraak over moreel verval in Turkije. 

Turkse vicepremier wil niet dat vrouwen publiekelijk lachen Foto:  AFP

Dat meldt het Turkse Hurriyet Daily News dinsdag.

Tijdens de toespraak benadrukte Arinç het belang van goede zeden van mannen en vrouwen. Volgens hem moeten vrouwen beseffen dat lachen in het openbaar volgens de islam onrein is.

Hij raadde mensen aan de Koran opnieuw te ontdekken en zo moreel verval tegen te gaan. Dat verval bleek volgens hem ook uit overmatige consumptie, telefoongebruik en losbandigheid van de media. Arinç sprak in de Turkse stad Bursa ter gelegenheid van het islamitische Suikerfeest.

"Waar zijn onze meisjes, die blozen, hun hoofd buigen en hun ogen afwenden als we ze recht aankijken, daarmee uitgroeiend tot het symbool van kuisheid", vraagt Arinç zich hardop af. 

Arinç: "Kuisheid is zó belangrijk. Het is niet alleen een term. Het is een ornament voor zowel vrouwen als mannen. Zij moet kuis zijn. Hij ook. Hij moet geen womanizer zijn en trouw zijn aan zijn vrouw. Hij moet zijn kinderen liefhebben. De vrouw moet weten wat 'haram' is, en wat niet. Ze zal niet lachen in het openbaar. Ze zal niet uitnodigend zijn in haar houding en haar kuisheid beschermen."

Presidentskadidaat Ekmeleddin Ihsanoglu, die met de verkiezingen van augustus in zicht premier Erdogan uitdaagt, twitterde als reactie dat Turkije juist lachende vrouwen nodig heeft.

Door: ANP/NU.nl

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van dinsdag 16 september in één minuut. 

Bekijk video

Mexico

Het leger in Mexico stelt dinsdag een luchtbrug in voor 30.000 toeristen die gestrand zijn in een gebied dat zwaar is getroffen door een orkaan.

Lees meer en bekijk beeld

Islamitische Staat

Volgens Obama zal IS wereldwijd worden vernietigd. De aangekondigde strategie zit echter vol onzekerheden, stelt defensiespecialist Kees Homan. 

Lees meer

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto The Script in Paradiso van fotograaf Paul Barendrecht.

Lees verder en bekijk beeld