Schumacher nog steeds in kritieke toestand

Michael Schumacher (44) verkeert nog steeds in kritieke toestand na het ski-ongeval van zondag. De Duitser verblijft in een ziekenhuis in de Franse stad Grenoble. 

Dat werd maandag duidelijk op een persconferentie.

Volgens de behandelend artsen ligt de zevenvoudig Formule 1-kampioen nog steeds in een coma, door een trauma aan de rechterzijde van zijn hoofd.

"We kunnen nog niet zeggen of hij zal herstellen. We werken van uur tot uur", aldus een van de artsen. Schumacher zou in tegenstelling tot eerdere berichtgeving maar één keer zijn geopereerd. Een tweede ingreep wordt nog niet overwogen. 

Professor Yohan Payan voegde toe: "Het ongeluk is op de juiste plaats gebeurd, want hij is onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht en zo snel mogelijk geopereerd. Dit betekent dat zijn status kritiek is en hij nog steeds in een kunstmatige coma ligt en ook in coma blijft."

Er moest direct ingegrepen worden om de druk in Schumachers hoofd te verlagen. Payan: "Er is wel sprake van enkele afwijkingen in zijn hersenen. Maar alles wat moest gebeuren is gedaan. Over een herstel kunnen we nog niets zeggen." 

Helm

Volgens Payan vecht Schumacher voor zijn leven. "Als hij geen helm had gedragen, was hij er nu niet meer geweest."

Stéphane Chabarde, een bevriende arts van Schumacher: "We zijn erg ongerust over Michaels toestand. De artsen kunnen niet meer vertellen dan dit. Gelukkig is Schumacher 44 en niet ouder. Dat had de kans op herstel verkleind."

Schumacher was zondag tijdens het vervoer met de helikopter naar het ziekenhuis wel bij bewustzijn, maar kon geen antwoorden geven op vragen. 

Bekijk een fragment van de persconferentie:

Hersenletsel

De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 werd zondag met zwaar hersenletsel opgenomen, nadat hij tijdens het skiën in de Franse Alpen met zijn hoofd een steen raakte. 

Schumacher werd eerst door een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Moûtiers gebracht. Later werd hij verplaatst naar een ziekenhuis in Grenoble. Diverse specialisten staan Schumacher bij. 

In eerste instantie leken zijn verwondingen mee te vallen, maar zondagavond meldde het ziekenhuis in Grenoble dat de situatie van de Duitser verslechterde. 

Vrouw

Schumachers vrouw Corinna is met de twee kinderen van het stel aanwezig in het ziekenhuis. Ook zijn oud-teambazen Jean Todt en Ross Brawn zijn naar Grenoble gekomen.

Schumacher stopte eind 2012 definitief met Formule 1, na drie moeizame jaren bij Mercedes. Daarvoor kende hij een zeer succesvolle periode bij het team van Ferrari, waarmee hij van 2000 tot 2005 de koningsklasse domineerde en vijf keer wereldkampioen werd. In 1994 en 1995 pakte hij al twee titels met Benetton.

Lees ook: 'Kans op volledig herstel Schumacher gering'

Lees ook: Sportwereld leeft mee met Schumacher

Lees meer over:

NUweekend

NUweekend
Deze week: Debuut Pieter Derks als columnist, studentenprotesten, februari in grafieken, belastingtips en de Galaxy S6.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke dag rond 12.00 uur het belangrijkste nieuws in uw mailbox?