Gepubliceerd: 
Laatste update: 
7 september 2013 03:18
7 september 2013 09:16

'Geen overtuigende strategie VS voor Syrië'

Voorzitter Wolfgang Ischinger van de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München heeft stevige kritiek geuit op de militaire acties die de Verenigde Staten willen uitvoeren in Syrië.

Foto:  AFP

Ischinger zei geen "duidelijke en overtuigende strategie" in de acties van de Verenigde Staten te zien. Dat zei de Duitse jurist en diplomaat vrijdagavond tegen televisiezender ZDF.

Militair ingrijpen is volgens Ischinger de "slechtste optie" na wegkijken. Een straf voor president Bashar al-Assad van Syrië zou het moorden in het land volgens hem niet stoppen.

Hij betreurt ook dat er nog geen oplossing voor het conflict in Syrië is gekomen vanuit de Europese Unie. ''Het buitenlandse beleid van Frankrijk en Duitsland heeft nog nooit zoveel van elkaar verschild'', aldus Ischinger.

Op de Veiligheidsconferentie bespreken onafhankelijke experts jaarlijks internationale vraagstukken en het buitenlands beleid van staten. Dit jaar is bij de conferentie ook de voormalige Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib aanwezig om te praten over de burgeroorlog in zijn land.

Vreselijke lessen

Volgens Jaap de Hoop Scheffer zal het Westen bij militair ingrijpen in Syrië ''vreselijke en buitengewoon serieuze lessen leren''. Dat zegt de oud-NAVO-chef en oud-minister van Buitenlandse Zaken zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

De Hoop Scheffer vindt dat de Verenigde Staten ''geen enkele politieke strategie'' hebben en dat ingrijpen ''een politieke oplossing eerder verder weg dan dichterbij brengt''.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres gevraagd om toestemming om Syrië aan te vallen. Aanleiding is een gifgasaanval vorige maand, volgens Obama gepleegd door het Syrische bewind. Obama had eerder gezegd dat het regime een ''rode lijn'' over zou gaan als het chemische wapens gebruikte.

De Hoop Scheffer vindt het ''onverstandig'' dat Obama die woorden gebruikte. De president heeft ''een fout gemaakt waarmee hij nu wordt geconfronteerd''.

Bescheiden ingrijpen

De Verenigde Staten willen een bescheiden ingrijpen, bedoeld om Syrië te straffen maar niet om het bewind ten val te brengen. Volgens De Hoop Scheffer is het de vraag of zo'n actie het regime zal treffen: ''Assad is een overlever, ik denk niet dat hij onder de indruk zal zijn.''

Het Amerikaanse Congres is verdeeld over de plannen van Obama. Het is nog niet duidelijk of de president een meerderheid krijgt. De Hoop Scheffer verwacht wel dat dat gebeurt, maar pas na veel kritiek op Obama.

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij

Door: ANP/NU.nl

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Immigratie Calais

De Britse regering gaat Frankrijk helpen bij het aanpakken van de problemen die in Calais zijn ontstaan door de grote toestroom van immigranten.

Lees verder