Gepubliceerd: 
Laatste update: 
1 september 2013 15:31
1 september 2013 18:54

'Chemische aanval Syrië gedaan met Sarin'

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken zegt dat proefmonsters die in Syrië zijn verzameld het zenuwgas Sarin bevatten. 

ANP

Dat meldde NBC News zondag. 

De Verenigde Staten hebben proefmonsters gekregen die direct na een vermeende gifaanval van 21 augustus in Damascus zijn genomen. Er zouden sporen zijn aangetroffen op haarstukjes en bloed die erop duiden dat er mogelijk Sarin is gebruikt.

Sarin wordt gezien als een van de giftigste en snelst werkende chemische middelen die kunnen worden gebruikt voor chemische oorlogsvoering.

Niet ongestraft

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties zei dat het gebruik van chemische wapens ''niet ongestraft'' zou moeten zijn. Hij riep de leidinggevende Ake Sellstrom van de chemische wapeninspectie op ''zo snel mogelijk'' een rapport uit te brengen over Syrië.

Afgelopen week heeft een team van VN-gezanten in Syrië onderzoek gedaan naar de vermeende gifgasaanval in Damascus. Zaterdag kwam het team terug met proefmonsters. Die worden in Europese laboratoria onderzocht. De resultaten van dat onderzoek worden over drie weken verwacht. 

Kerry zei zondag vertrouwen te hebben in het Amerikaanse Congres. Het Congres ''zal doen wat juist is'' als het stemt over militair ingrijpen in Syrië.

Iran

Voormalig president Akbar Hashemi Rafsanjani van Iran heeft bevestigd dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt tegen de eigen bevolking. Dat meldde het Iraanse persbureau Iranian Labour News Agency zondag.

''Het volk is het doelwit van chemische aanvallen van de eigen overheid en nu moet het ook nog wachten op een aanval door buitenlanders'', zei Rafsanjani. ''De bevolking van Syrië heeft veel beschadigingen gezien de afgelopen 2 jaar.'' Iran staat bekend als bondgenoot van Syrië. Zaterdag kwamen er Iraanse gezanten naar Syrië om solidariteit met het regime te tonen.

Wel is het islamitische land fel gekant tegen het gebruik van chemische wapens. Iraanse militairen waren tijdens de Iran-Irakoorlog van 1980-1988 vier keer slachtoffer geworden van gifgasaanvallen.

Assad

​Een militaire interventie van de Verenigde Staten in Syrië zal ''de Syrische principes'' niet veranderen en ''het gevecht tegen terrorisme'' geen halt toeroepen. Dat zei president Bashir al-Assad van Syrië zondag op de staatstelevisie. ''Syrië is in staat elke externe agressiviteit te confronteren'', aldus Assad.

Het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om toestemming te vragen aan het Congres voor een aanval op Syrië markeert het begin van een ''historische Amerikaanse terugtrekking''. Dat schreef de Syrische staatskrant al-Tawra zondag op zijn voorpagina. ''Obama kondigde zaterdag, direct of indirect, het begin aan van een historische Amerikaanse terugkeer.''

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken meende in de toespraak van Obama een bepaalde mate van twijfel en teleurstelling te bespeuren. ''En het was duidelijk dat er ook sprake was van een soort verwarring'', analyseerde Faisal Mekdad zondag. ''Een besluit om oorlog tegen Syrië te voeren is crimineel en incorrect. We zijn er zeker van dat we zullen zegevieren.''

Frankrijk

Na het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om het Congres toestemming te vragen voor militair ingrijpen in Syrië, is de druk op de Franse president François Hollande toegenomen om een aanval ook in Frankrijk aan het parlement voor te leggen, zo bericht nieuwszender France 24 zondag. Donderdag stemde het Britse parlement tegen militair ingrijpen in Syrië.

Zaterdagavond spoorde leider Jean-Luis Borloo van de centrumpartij UDI Hollande aan dezelfde weg te volgen als de VS en Groot-Brittannië. Fractievoorzitter Christian Jacob van de rechtse UMP sprak woorden van gelijke strekking, net als vertegenwoordigers van enkele kleinere linkse en rechtse politieke partijen.

Debat

Het Franse parlement debatteert woensdag over Syrië, maar er staat geen stemming op het programma. Volgens de Franse grondwet heeft de president geen toestemming van het parlement nodig om een militaire aanval te lanceren. President Hollande staat achter het mogelijk ingrijpen van de Verenigde Staten in Syrië.

Tot voor kort leek een militaire aanval door het westen op handen te zijn, waarbij de Britten, Fransen en Amerikanen opriepen tot strafmaatregelen na de aanval van 21 augustus waarbij waarschijnlijk chemische wapens zijn gebruikt. Maar het trio werd donderdag gereduceerd tot een duo, na de afwijzing door het Britse Lagerhuis.

Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag laten weten dat zijn land 'op elk mogelijk scenario' in Syrië is voorbereid. Hij liet zich niet in het openbaar uit over het de beslissing van Obama om een mogelijke militaire strafactie tegen Syrië uit te stellen.

Volgens Netanyahu hoeven de Israëliërs zich geen zorgen te maken: "Onze vijanden hebben goede redenen om onze kracht niet op de proef te stellen. Ze weten waarom."

Lees ookSarin: het meest gevreesde gifgas

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië

Door: ANP/Novum/NU.nl  | Bekijk op de kaart

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Simpsons aangeklaagd

Goodfellas-acteur Frank Sivero wil dat de makers van The Simpsons een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (197 miljoen euro) betalen voor het stelen van zijn karakter uit Goodfellas.

Lees meer

Wapens

De Verenigde Staten onderzoeken of Islamitische Staat (IS) wapens in handen heeft gekregen, die zijn gedropt voor Koerdische strijders in de Syrische stad Kobani.

Lees meer