Gepubliceerd: 
Laatste update: 
24 januari 2013 13:50
25 januari 2013 09:36

'Acute dreiging voor westerlingen in Benghazi'

AMSTERDAM - Groot-Brittannië waarschuwt donderdag voor een 'specifieke en acute dreiging' voor westerlingen in de Libische havenstad Benghazi. Nederland scherpt daarop het reisadvies voor Libië nog verder aan, meldt Buitenlandse Zaken aan NU.nl.

Foto:  Getty Images

Nederlanders die in de Libische stad en het gebied daar ten oosten van verblijven, worden opgeroepen te vertrekken.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riep landgenoten eerder ook al op de Libische stad, die in 2011 epicentrum was van de opstand tegen de Libische oud-dictator Muammar Kaddafi, onmiddellijk te verlaten. Dat meldden diverse Britse media waaronder Sky News.

Wat precies als het acute gevaar wordt gezien is door de Britten nog niet toegelicht. Een woordvoeder van het Nederlandse ministerie spreekt tegenover NU.nl van 'vele dreigementen jegens westerlingen'.

Nederlanders

Nederland ontraadde al 'niet-essentiële reizen' naar het Noord-Afrikaanse land en wijst bovendien sinds deze week ook specifiek op de 'onvoorspelbare veiligheidssituatie en de mogelijkheid van gewelddadige incidenten' in en rond Benghazi. Vanaf donderdagmiddag wordt ook verblijven in Libië afgeraden.

De ministeriewoordvoerder laat desgevraagd weten dat er zich momenteel 5 geregistreerde Nederlanders in het betreffende gebied bevinden. Zij zijn een paar dagen geleden al benaderd door de ambassade. "Deze mensen nog eens extra op de dreigende situatie gewezen en we hebben ze gevraagd om nog eens te overwegen of hun aanwezigheid in het land echt noodzakelijk is", aldus de zegsman.

Benghazi:


Grotere kaart weergeven

Clinton

De Britse waarschuwing komt daags nadat Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in het Congres haar optreden na de aanslag op het eigen consulaat in Benghazi verdedigde.

De aanval op 11 september vorig jaar waarbij de Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam, was volgens Clinton onderdeel van een lange geschiedenis van geweld in de streek en mede een gevolg van de instabiliteit die voortvloeide uit de gewelddadige strijd tussen tegenstanders van Kaddafi en diens regeringstroepen in 2011.

Eerder deze maand haalde Italië al het personeel van het consulaat in Benghazi terug na een aanval.

Revolutie

Libië was een van de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar begin 2011 opstand tegen het dictatoriale regime ontstond. De strijd tegen zelfbenoemd 'gids van de revolutie' Kaddafi, die het land 42 jaar op dictatoriale wijze leidde, mondde uit in een bloedige burgeroorlog tussen rebellen - gesteund door de NAVO - en regeringstroepen. 

In oktober 2011 werd Kaddafi in zijn geboortestad Sirte door tegenstanders gepakt en om het leven gebracht. Inmiddels hebben Libiërs een interimregering gekozen die de veiligheid in het land als prioriteit zegt te hebben.

Het land kampt al enige tijd met grote problemen met de openbare orde en wordt in sommige streken geplaagd door oplaaiend geweld tussen verschillende stammen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Overzicht van de Libische opstand

Door: NU.nl/Wilma Haan  | Bekijk op de kaart

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Opgepakt dankzij selfie

Een zwangere vrouw is opgepakt nadat ze een selfie op Facebook plaatste waarop ze een gestolen jurk aan heeft. Het kostte de winkelier maar twee uur om haar te vinden.

Lees het hele verhaal

Russen willen uitleg

Het Russische ministerie van Defensie eist uitleg van Kiev over een Oekraïens gevechtsvliegtuig dat donderdag mogelijk in de buurt van vlucht MH17 vloog vlak voordat het neerstortte.

Lees verder en bekijk beeld

Hamas

Hamas claimt een Israëlische militair gevangen te hebben genomen in de Gazastrook. De gewapende tak van de Palestijnse beweging heeft dat zondag bekendgemaakt.

Lees verder en bekijk beeld