Gepubliceerd: 
Laatste update: 
11 januari 2013 21:09
11 januari 2013 21:53

Frankrijk voert luchtaanval uit in Mali

PARIJS - Frankrijk heeft vrijdag op de eerste dag van de militaire inzet al een luchtaanval uitgevoerd in Mali.

Foto:  AFP

Dat gebeurde ter ondersteuning van regeringstroepen, die probeerden een opmars naar het zuiden van islamitische rebellen tegen te houden. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op een persconferentie.

Hij zei dat voor zover hij wist Frankrijk op dit moment het enige land is dat de Malinese regering militair steunt tegen de rebellen, die de controle in het noorden van het land hebben.

Fabius gaf verder geen strategische details over de militaire interventie, zoals over de vraag of de Franse troepen ook op de grond actief zijn.

Verslechterd

''De situatie is in de laatste paar dagen ernstig verslechterd. De rebellen besloten naar het zuiden op te rukken, met het schijnbare doel heel Mali over te nemen om een terroristische staat te installeren'', aldus Fabius.

''We moeten de rebellen stoppen, anders valt heel Mali in hun handen. En dat vormt een bedreiging voor Afrika en zelfs voor Europa'', voegde hij eraan toe.

Eerder op de dag maakte president François Hollande bekend dat de Franse militairen samen met troepen uit Nigeria en Senegal in Mali waren aangekomen om daar te helpen in de strijd tegen de extremisten in het noordoosten.

Noodtoestand

De Malinese president Dioncounda Traoré heeft vrijdagavond de noodtoestand afgekondigd.

De noodtoestand blijft in ieder geval de komende tien dagen van kracht en kan daarna eventueel worden verlengd. Islamitische extremisten in Mali trokken donderdag verder dan ooit tevoren op naar het deel van het land dat nog in handen is van de regering.

Traoré riep mijnbedrijven en ngo's op hun pick-uptrucks en andere vrachtwagens af te staan aan het Malinese leger.

Door: ANP  | Bekijk op de kaart

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van dinsdag 16 september in één minuut. 

Bekijk video

Mexico

Het leger in Mexico stelt dinsdag een luchtbrug in voor 30.000 toeristen die gestrand zijn in een gebied dat zwaar is getroffen door een orkaan.

Lees meer en bekijk beeld

Islamitische Staat

Volgens Obama zal IS wereldwijd worden vernietigd. De aangekondigde strategie zit echter vol onzekerheden, stelt defensiespecialist Kees Homan. 

Lees meer

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto The Script in Paradiso van fotograaf Paul Barendrecht.

Lees verder en bekijk beeld