Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 december 2012 15:20
15 december 2012 16:49

Debat wapenbezit VS laait weer op

WASHINGTON - Het debat over wapenbezit in de Verenigde Staten is na het bloedbad op een basisschool in Newtown weer helemaal opgelaaid. 

Foto:  ANP

De schietpartij was alweer het derde grote drama dit jaar waarbij een doorgedraaide man met vuurwapens veel slachtoffers maakte.

Veel Amerikaans media herinneren zaterdag aan een speech die Barack Obama gaf na de schietpartij in juli in een bioscoop in Aurora, Colorado, waardoor 12 mensen omkwamen.

Daarin zei de president dat ''AK-47's op het slagveld thuishoren, niet in de straten van onze steden''. Later verklaarde het Witte Huis echter dat het nog niet het moment is om de wapenwetgeving aan te scherpen. 

Bekijk hier het fragment van Obama:

Wapenlobby

Volgens commentatoren was hierin de machtige hand van de wapenlobby zichtbaar. De National Rifle Association (4 miljoen leden) heeft veel politieke invloed en beroept zich steevast op het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet.

Dat artikel uit 1791 geeft burgers het recht om wapens te bezitten en te dragen, voor zelfbescherming.

Niet alleen media, maar ook ook bekende politici hebben zich meteen na het drama in het debat gemengd. Volgens burgemeester Michael Bloomberg van New York is het in de VS inmiddels ''zo ver gekomen dat zelfs kleuters die het ABC leren, niet meer veilig zijn''.

Hij riep Obama op tot ''onmiddellijke actie'' om meer restricties en strengere controles in te voeren voor wapenbezit.

Wapens

In de Verenigde Staten zijn meer vuurwapens in handen van burgers dan in welk ander land ook. Sommige statistieken wijzen op een aantal van maar liefst 270 miljoen.

Meer dan 40 procent van alle huishoudens zegt ten minste één wapen te hebben. Jaarlijks komen meer dan 30.000 mensen om door deze wapens, de helft door zelfmoord.

Door: ANP

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Plaagrupsen

Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is in het noorden van Nederland in het afgelopen seizoen verdrievoudigd en op sommige plekken is het aantal nesten zelfs vervijfvoudigd.

Lees meer en bekijk beeld

Onderzeeër

De mogelijke onderzeeër die de afgelopen dagen voor opschudding heeft gezorgd in de Zweedse kustwateren is volgens het Russische ministerie van Defensie waarschijnlijk de Nederlandse onderzeeër Bruinvis. 

Lees meer en bekijk beeld

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie