Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 december 2012 12:36
15 december 2012 14:17

'Schutter was intelligent maar erg schichtig'

NEWTOWN - De 20-jarige Adam Lanza, die vrijdag een bloedbad aanrichtte op een basisschool in het Amerikaanse Newtown, wordt omschreven als intelligent, maar ook nerveus en onrustig.

AFP

Mensen die hem kenden, beschrijven hem als sociaal niet-vaardig. Volgens enkelen had hij het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.

Lanza was volgens omschrijvingen in The New York Times bleek, lang en mager. In de klas ging hij altijd dicht bij de deur zitten, zodat hij snel kon gaan zitten en wegglippen aan het einde van de les.

Uitspugen

Als hem iets werd gevraagd, leek hij de woorden als het ware uit te spugen, alsof hij het vervelend vond om te spreken. Lanza zou goede leerresultaten hebben behaald.

Volgens oud-klasgenoten deed hij alles om buiten de aandacht te blijven. In het jaarboek van zijn oude middelbare school staat op de plek waar zijn foto had moeten staan, alleen de term 'camera shy'; ofwel bang om gefotografeerd te worden. Volgens een van de bevraagden was Lanza geen doelwit van pesters; hij werd vooral met rust gelaten.

Niet verrast

Sommigen zeggen dat ze ''niet verrast'' zijn dat Lanza in staat is geweest tot een gruwelijke daad, omdat hij nergens en bij niemand aansluiting bij leek te hebben. Op school zou hij wel eens hebben gepraat over buitenaardse wezens en ''dingen opblazen'', maar klasgenoten namen dat niet serieus.

In zijn korte volwassen leven heeft hij volgens het portret in de The New York Times niet veel sporen achtergelaten, ook niet op het internet. Zo had Lanza geen Facebookpagina.

Lanza woonde in een naar verluidt ruim huis met zwembad bij zijn moeder in Newtown, die hij vrijdag ook doodschoot. Zijn ouders waren in 2008 gescheiden na een huwelijk van 17 jaar.

Door: ANP

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van woensdag 1 oktober in één minuut.

Bekijk video

Speleoloog gered

Reddingswerkers hebben in Peru een Spaanse onderzoeker gered die na een val bijna twee weken in een grot had vastgezeten. De speleoloog was ongeveer 400 meter onder de grond met een rugblessure vast komen te zitten.

Bekijk video

Grens Turkije en Syrië

Het Turkse leger heeft 35 tanks gestuurd naar de grens met Syrië.

Lees meer en bekijk beeld