Uitgegeven: 
Laatste update: 
19 mei 2012 12:20
19 mei 2012 20:04

Dissident Chen op weg naar Amerika

De blinde Chinese activist Chen Guancheng is zaterdag vanuit Peking naar de Verenigde Staten vertrokken, met bestemming New York.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat zei een functionaris op het vliegveld van Peking.

Eerder op zaterdag was Chen al uit het ziekenhuis vertrokken waar hij zat na een verblijf van enkele dagen in de Amerikaanse ambassade.

Tegen persbureau Reuters zei hij over de telefoon daar te zijn aangekomen in afwachting van zijn vertrek naar de Verenigde Staten.

ChinaAid

De Amerikaanse christelijke groepering ChinaAid verklaarde dat Chen en zijn familie toestemming hebben gekregen China te verlaten. ''Ze hebben te horen gekregen zich gereed te maken om het land te verlaten'', aldus de verklaring.

Chen wordt naar de VS vergezeld door zijn vrouw en twee kinderen. Tegen Jiang Tianyong, een prominente mensenrechtenadvocaat, vertelde Chen over de telefoon, dat zij op het vliegveld hun paspoorten hadden teruggekregen en op het punt stonden aan boord te gaan van een vliegtuig naar de Verenigde Staten.

Verklaring

Het officiële staatspersbureau Xinhua liet in een korte verklaring weten dat Chen zich had aangemeld voor een studie in de VS ''via de normale kanalen volgens de geldende regels''.

Het bureau zei niet of de dissident het land al had verlaten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het vertrek van Chen later wel.

Chen zou aan de slag kunnen op de rechtenfaculteit van de Universiteit van New York.

Abortussen

Chen's ontsnapping uit zijn huisarrest vorige maand in het noordoosten van China en de daaropvolgende vlucht naar de Amerikaanse ambassade bracht China in grote verlegenheid. Het incident leidde tot een ernstige diplomatieke rel tussen de twee grootmachten op het moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op bezoek was in Peking.

De 40-jarige Chen, een van China's bekendste dissidenten, uitte onder meer kritiek op de gedwongen sterilisaties en abortussen in China, waar een gezin vaak niet meer dan één kind mag hebben.

Door: ANP  | Bekijk op de kaart
  • Deel

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Zuid-Korea

Voor de kust van Zuid-Korea is een passagiersschip in nood met bijna vijfhonderd opvarenden. Bij het zinken van het schip is één iemand om het leven gekomen.

Lees meer

Review: Galaxy S5

Met de Galaxy S5 wil Samsung de voorsprong op de concurrentie behouden, maar slaagt het bedrijf daarin met een plastic smartphone die er nagenoeg hetzelfde uitziet als de Galaxy S4?

Bekijk de review en foto's

Herdenking Boston

Inwoners van Boston hebben dinsdag de slachtoffers van de bomaanslagen vorig jaar bij de marathon in de Amerikaanse stad herdacht.

Lees verder en bekijk foto's

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven