Bemanning Nederlands schip ontvoerd in Nigeria

Laatste update:  29 februari 2012 14:03 info Bekijk op de kaart

KUALA LUMPUR - Nigeriaanse piraten hebben een Nederlands vrachtschip beroofd dat voor anker lag in Port Harcourt en minstens twee leden van de bemanning ontvoerd.

Foto:  NU.nl/Cok de Coninck

Dit heeft het in Kuala Lumpur gevestigde Internationale Maritieme Bureau woensdag bekendgemaakt. Het bureau maakt de naam van het schip of de eigenaar niet bekend. ''Dat doen we nooit, omdat de reders anders geen kapingen of ontvoeringen meer melden.''

De woordvoerder kan wel zeggen dat het gaat om een koelschip dat vooral is bestemd voor het vervoer van vis

Het onder Curaçaose vlag varende schip werd dinsdag belaagd. Het schip lag voor anker bij de kust bij Port Harcourt in het West-Afrikaanse land. Acht met automatische geweren gewapende piraten losten schoten op het schip af, waarna ze aan boord klommen.

Ze beroofden de veertien bemanningsleden - Russen, Oekraïners en Filipijnen - van hun bezittingen en gingen er vandoor in een speedbootje. Ze dwongen de kapitein en de stuurman met hen mee te gaan. Een derde bemanningslid wordt sindsdien vermist; een vierde is gewond geraakt.

'Excessief geweld'

De piraten hebben ''excessief geweld'' gebruikt. ''Er is geschoten en ze hebben zich met geweld een weg op het schip gebaand'', zegt een woordvoerder woensdag van rederij Seatrade in Groningen, eigenaar van het schip.

Breiz Klipper, een vrachtschip dat gekoelde lading vervoert en onder de vlag vaart van de Nederlandse Antillen, stond op het punt om de haven van Port Harcourt binnen te lopen toen de piraten toesloegen. Ze hebben waardevolle spullen van de bemanningsleden meegenomen en de inhoud van een kluis.

De kapitein en de hoofdwerktuigkundige, beiden uit Rusland, zijn ontvoerd. Een derde bemanningslid wordt vermist. ''Mogelijk is hij ook meegevoerd'', aldus de woordvoerder van Seatrade. Over het lot van de gijzelaars of een mogelijke eis tot losgeld is nog niets bekend. Er is nog geen contact geweest met de gijzelnemers.

Onderzoek

De Nigeriaanse autoriteiten hebben de zaak in onderzoek, zei een woordvoerder van het IMB. Het bureau heeft sinds de eerste melding van de ontvoering nog geen berichten ontvangen over het lot van de gijzelaars of een eis tot losgeld.

De piraterij voor de kust van Nigeria neemt wel fors toe, waarschuwt het bureau. ''Over het hele jaar 2010 kregen we tien meldingen. Nu al zitten we aan zeven meldingen over de eerste 2 maanden van dit jaar. De overvallen worden ook steeds gewelddadiger.'' Recent zijn bemanningsleden gedood bij een aanval.

Het IMB eist dat Nigeria de schepen voor haar kust beter beschermt. Een internationale actie zoals tegen Somalische piraten is nog niet aan de orde, aldus de woordvoerder. ''Somalië wordt feitelijk niet bestuurd. Van Nigeria mag je verwachten dat de regering functioneert. De Nederlandse regering staat toch ook niet toe dat schepen in haar wateren worden overvallen?''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Midden-Oostenconflict

Twee Palestijnen die door Israël verantwoordelijk werden gehouden voor de moord op drie Israëlische tieners zijn gedood bij een operatie van het leger.

Lees meer

Dreigement

De groep Kalifaatsoldaten van Algerije, die zondagavond een 55-jarige Fransman ontvoerde, heeft gedreigd hem  te doden, als Frankrijk zijn bombardementen op posities van IS niet staakt.

Lees meer en bekijk foto's

Oekraïne

Het Oekraïense leger bereidt zich maandag voor om artillerie en andere zware wapens terug te trekken van de frontlinie.

Lees meer

Grondtroepen

Volgens de Britse oud-premier Tony Blair zijn luchtaanvallen alleen niet genoeg om Islamitische Staat (IS) uit te schakelen en moet het sturen van grondtroepen niet worden uitgesloten.

Lees meer en bekijk video