Bemanning Nederlands schip ontvoerd in Nigeria

Laatste update:  29 februari 2012 14:03 info Bekijk op de kaart

KUALA LUMPUR - Nigeriaanse piraten hebben een Nederlands vrachtschip beroofd dat voor anker lag in Port Harcourt en minstens twee leden van de bemanning ontvoerd.

Foto:  NU.nl/Cok de Coninck

Dit heeft het in Kuala Lumpur gevestigde Internationale Maritieme Bureau woensdag bekendgemaakt. Het bureau maakt de naam van het schip of de eigenaar niet bekend. ''Dat doen we nooit, omdat de reders anders geen kapingen of ontvoeringen meer melden.''

De woordvoerder kan wel zeggen dat het gaat om een koelschip dat vooral is bestemd voor het vervoer van vis

Het onder Curaçaose vlag varende schip werd dinsdag belaagd. Het schip lag voor anker bij de kust bij Port Harcourt in het West-Afrikaanse land. Acht met automatische geweren gewapende piraten losten schoten op het schip af, waarna ze aan boord klommen.

Ze beroofden de veertien bemanningsleden - Russen, Oekraïners en Filipijnen - van hun bezittingen en gingen er vandoor in een speedbootje. Ze dwongen de kapitein en de stuurman met hen mee te gaan. Een derde bemanningslid wordt sindsdien vermist; een vierde is gewond geraakt.

'Excessief geweld'

De piraten hebben ''excessief geweld'' gebruikt. ''Er is geschoten en ze hebben zich met geweld een weg op het schip gebaand'', zegt een woordvoerder woensdag van rederij Seatrade in Groningen, eigenaar van het schip.

Breiz Klipper, een vrachtschip dat gekoelde lading vervoert en onder de vlag vaart van de Nederlandse Antillen, stond op het punt om de haven van Port Harcourt binnen te lopen toen de piraten toesloegen. Ze hebben waardevolle spullen van de bemanningsleden meegenomen en de inhoud van een kluis.

De kapitein en de hoofdwerktuigkundige, beiden uit Rusland, zijn ontvoerd. Een derde bemanningslid wordt vermist. ''Mogelijk is hij ook meegevoerd'', aldus de woordvoerder van Seatrade. Over het lot van de gijzelaars of een mogelijke eis tot losgeld is nog niets bekend. Er is nog geen contact geweest met de gijzelnemers.

Onderzoek

De Nigeriaanse autoriteiten hebben de zaak in onderzoek, zei een woordvoerder van het IMB. Het bureau heeft sinds de eerste melding van de ontvoering nog geen berichten ontvangen over het lot van de gijzelaars of een eis tot losgeld.

De piraterij voor de kust van Nigeria neemt wel fors toe, waarschuwt het bureau. ''Over het hele jaar 2010 kregen we tien meldingen. Nu al zitten we aan zeven meldingen over de eerste 2 maanden van dit jaar. De overvallen worden ook steeds gewelddadiger.'' Recent zijn bemanningsleden gedood bij een aanval.

Het IMB eist dat Nigeria de schepen voor haar kust beter beschermt. Een internationale actie zoals tegen Somalische piraten is nog niet aan de orde, aldus de woordvoerder. ''Somalië wordt feitelijk niet bestuurd. Van Nigeria mag je verwachten dat de regering functioneert. De Nederlandse regering staat toch ook niet toe dat schepen in haar wateren worden overvallen?''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Mali

Vier militairen van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali zijn dinsdag om het leven gekomen en 15 gewond geraakt toen hun konvooi op een landmijn reed.

Lees verder

Minuut van 2 september

Het nieuws van dinsdag 2 september in één minuut.

Bekijk video

Vissterfte

De autoriteiten van de Mexicaanse deelstaat Jalisco staan voor een raadsel nadat honderdduizenden dode vissen zijn aangespoeld aan de oevers van het Cajititlanmeer.

Lees meer en bekijk beeld