Mitt Romney wint in Arizona en Michigan

Laatste update:  29 februari 2012 13:42 info

PHOENIX - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft dinsdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Michigan en Arizona gewonnen.

AFP

In zijn geboortestaat Michigan had hij echter slechts 3 procentpunt voorsprong op zijn belangrijkste rivaal Rick Santorum.

''Wow! Wat een nacht!'', zei een zichtbaar opgeluchte Romney tegen aanhangers in Novi, Michigan. ''We hebben niet ruim gewonnen, maar de winst was voldoende. Dat is het enige dat telt.''

De mormoon Romney kreeg 41 procent van de kiezers achter zich in Michigan, terwijl Santorum hem op de hielen zat met 38 procent.

Romney won ruimer in de zuidwestelijke staat Arizona, zoals verwacht. De voormalige gouverneur van Massachusetts had een ruime voorsprong in de peilingen. Romney kreeg er 47 procent van de stemmen en Santorum 27 procent.

Bekijk Romney's overwinningsspeech in Michigan:

Zege

Santorum zag de uitslagen als een zege. ''Een maand geleden wisten ze niet wie we waren. Nu wel!'', zei Santorum tegen zijn aanhangers in Grand Rapids, Michigan. ''We kwamen hier in de achtertuin van een van mijn tegenstanders. Velen zeiden dat we hier echt geen kans zouden maken. Maar de mensen van Michigan keken in de harten van de kandidaten!''

Bekijk de speech van Santorum in Michigan:

De andere Republikeinse kandidaten kwamen er in de twee staten nauwelijks aan te pas. In Arizona eindigde Newt Gingrich op de derde plek met 16 procent. In Michigan werd Ron Paul derde met 12 procent.

Gezichtsverlies

Een verlies in Michigan zou gezichtsverlies hebben betekend voor Romney. Hij is er geboren en zijn vader was er gouverneur. De verkiezingen in Michigan en Arizona zijn een belangrijke opmaat voor Super Tuesday op 6 maart. Dan bepalen Republikeinen in 10 staten hun keuze.

De steenrijke ondernemer Romney had al in meerdere belangrijke staten gewonnen. Hij heeft van alle Republikeinse kandidaten het meeste geld ingezameld voor de campagne.

Op een conventie in augustus bepalen de Republikeinen definitief hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Die neemt het 6 november op tegen de Democratische president Barack Obama.

Lees de column van Charles Groenhuijsen

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Volgt Twitterberichten over de verkiezingen via NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 20 augustus

Het nieuws van woensdag 20 augustus in één minuut:

Bekijk video

James Foley

De Islamitische Staat (IS) heeft een video vrijgegeven waarin het schijnbaar de Amerikaanse journalist James Wright Foley onthoofdt. 

Lees meer

Rassenscheiding

De rellen in Ferguson maken pijnlijk duidelijk: de droom van Martin Luther King dat de VS ooit een ''oase van vrijheid en gerechtigheid" vormen, is nog altijd slechts een droom.

Achtergrondverhaal

Avondklok

Liberia heeft een avondklok ingesteld om te voorkomen dat het ebolavirus zich nog sneller verspreidt.

Lees verder