Republikeinse strijd New Hampshire gaat los

Laatste update:  10 januari 2012 09:51 info

CONCORD - In de Amerikaanse staat New Hampshire zijn de eerste stemmingen begonnen over de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

ANP

Mitt Romney won in het dorpje Hart's Location en kwam op een gedeelde eerste plaats in Dixville Notch, bij de Canadese grens. De meeste andere plaatsen beginnen om 12 uur Nederlandse tijd te stemmen.

Mitt Romney (63) was al favoriet voor de voorverkiezingen in deze Amerikaanse staat, ondanks recente aanvallen op hem. Zijn rivalen kritiseren de ex-ondernemer om zijn opmerking dat hij ''graag in een positie is om mensen te kunnen ontslaan''. Hij zei dat in een discussie over meer concurrentie tussen zorgverzekeraars.

Iowa

De gematigde Romney won vorige week ook de eerste voorverkiezingen, in de staat Iowa. Hij zou de eerste Republikein ooit zijn die de eerste twee staten met voorverkiezingen wint, afgezien van zittende Republikeinse kandidaten.

Het is vooral spannend wie 2e en 3e worden in New Hampshire. Jon Huntsman, tot nog toe de minst zichtbare kandidaat, is bezig met een opmars in de peilingen en hoopt Ron Paul in New Hampshire te passeren.

Volgens een recente peiling kan Huntsman inmiddels rekenen op 16 procent van de stemmen, Ron Paul op 18 procent en Mitt Romney op 35 procent.

Rick Santorum

De uiterst conservatieve Rick Santorum, die in Iowa als tweede eindigde, scoort in de meeste peilingen ongeveer hetzelfde als Huntsman.

Nummer 5 in de polls is Newt Gingrich. Hij schommelt rond de 10 procent. Rick Perry is de zesde en laatste deelnemer aan de voorverkiezingen van de Republikeinse partij in New Hampshire. Hij haalt in geen enkele peiling meer dan 1 procent.

Steun

De Republikeinen nomineren hun kandidaat in augustus, maar het lijkt erop dat Romney zich al veel eerder zal verzekeren van de steun van zijn partij. Waarnemers stellen dat hij niet meer te achterhalen is door zijn rivalen, als hij na New Hampshire ook de voorverkiezingen wint in South-Carolina (21 januari) en in Florida (31 januari).

In dat geval kan Romney zich opmaken voor de strijd tegen zittend president Barack Obama van de Democratische partij.

Mitt Romney spreekt in New Hampshire met Nederlanders:

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Witte Huis

Julia Pierson, de chef van de Amerikaanse overheidsdienst Secret Service, is opgestapt. Dit gebeurt na een incident met een indringer in het Witte Huis.

Lees verder

Mexicaanse drugsbaron

In Mexico is een van de meest gezochte drugsbazen, Hector Beltran Lyva, opgepakt.

Lees verder

Speleoloog gered

Reddingswerkers hebben in Peru een Spaanse onderzoeker gered die na een val bijna twee weken in een grot had vastgezeten. De speleoloog was ongeveer 400 meter onder de grond met een rugblessure vast komen te zitten.

Bekijk video