'Meer onderzoek vermisten Kosovo'

Laatste update:  24 november 2011 20:16 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - BELGRADO - Servië en Kosovo moeten meer doen om het lot te achterhalen van ongeveer achttienhonderd personen die sinds de oorlog van 1998-1999 vermist worden. 

Foto:  AFP

Dat heeft het Internationale Rode Kruis donderdag gezegd.

Volgens Lina Milner van het Rode Kruis zijn er sinds 2010 slechts 74 zaken opgelost. Ze zei dat het Rode Kruis zich 'ernstige zorgen maakt over het langzame tempo waarin vooruitgang wordt geboekt'.

De oorlog, die ontstond toen de etnisch-Albanese meerderheid in Kosovo in opstand kwam tegen de Servische regering, kostte aan ongeveer tienduizend mensen het leven. De NAVO kwam in 1999 tussenbeide om een eind te maken aan het conflict. In 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit.

Verantwoordelijkheid

"De autoriteiten in Belgrado en Pristina hebben de primaire verantwoordelijkheid om familieleden antwoorden en steun te geven", aldus Milner. "Er is een dringende noodzaak voor beide partijen om hun inspanningen uit te breiden en alle mogelijke middelen in te zetten om snel meer informatie te verzamelen."

Regeringsfunctionarissen in Pristina en Belgrado zeiden onderzoek te doen naar 36 plekken in Kosovo en Servië waar mogelijk de stoffelijke overschotten liggen van mensen die nog worden vermist. Tot dusver hebben de autoriteiten enkele massagraven ontdekt, onder andere een massagraf waar wijlen president Slobodan Milosevic lijken heen bracht om bewijzen van wreedheden te verbergen.

Massagraf

De Servische autoriteiten zijn nu bezig met meldingen over een massagraf in het zuiden van Servië waar rond de tweehonderdvijftig mensen begraven zouden liggen.

"We missen informatie", zei Veljko Odalovic, die namens de Servische regering onderzoek doet. Pajazit Nushi, die vanuit Pristina werkt, sloot zich hierbij aan. Het 'onvermogen om informatie over de graven te verzamelen' blijft het grootste probleem, zei hij.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Mensen schrikken van meeuwen in Terschelling van fotograaf Henk Bootsma.

Lees meer

Sancties tegen Rusland

De Europese Unie gaat ''met spoed'' nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne.

Lees meer en bekijk video

Donald Tusk

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-leider. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef.

Meer tekst en beeld