'Meer onderzoek vermisten Kosovo'

Laatste update:  24 november 2011 20:16 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - BELGRADO - Servië en Kosovo moeten meer doen om het lot te achterhalen van ongeveer achttienhonderd personen die sinds de oorlog van 1998-1999 vermist worden. 

Foto:  AFP

Dat heeft het Internationale Rode Kruis donderdag gezegd.

Volgens Lina Milner van het Rode Kruis zijn er sinds 2010 slechts 74 zaken opgelost. Ze zei dat het Rode Kruis zich 'ernstige zorgen maakt over het langzame tempo waarin vooruitgang wordt geboekt'.

De oorlog, die ontstond toen de etnisch-Albanese meerderheid in Kosovo in opstand kwam tegen de Servische regering, kostte aan ongeveer tienduizend mensen het leven. De NAVO kwam in 1999 tussenbeide om een eind te maken aan het conflict. In 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit.

Verantwoordelijkheid

"De autoriteiten in Belgrado en Pristina hebben de primaire verantwoordelijkheid om familieleden antwoorden en steun te geven", aldus Milner. "Er is een dringende noodzaak voor beide partijen om hun inspanningen uit te breiden en alle mogelijke middelen in te zetten om snel meer informatie te verzamelen."

Regeringsfunctionarissen in Pristina en Belgrado zeiden onderzoek te doen naar 36 plekken in Kosovo en Servië waar mogelijk de stoffelijke overschotten liggen van mensen die nog worden vermist. Tot dusver hebben de autoriteiten enkele massagraven ontdekt, onder andere een massagraf waar wijlen president Slobodan Milosevic lijken heen bracht om bewijzen van wreedheden te verbergen.

Massagraf

De Servische autoriteiten zijn nu bezig met meldingen over een massagraf in het zuiden van Servië waar rond de tweehonderdvijftig mensen begraven zouden liggen.

"We missen informatie", zei Veljko Odalovic, die namens de Servische regering onderzoek doet. Pajazit Nushi, die vanuit Pristina werkt, sloot zich hierbij aan. Het 'onvermogen om informatie over de graven te verzamelen' blijft het grootste probleem, zei hij.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 24 juli

Bekijk het nieuws van donderdag 24 juli in één minuut.

Bekijk video

Rebellenleider

Dat lichamen van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne dagenlang zijn verwaarloosd, is volgens rebellenleider Aleksandr Borodaj de schuld van de OVSE.

Lees verder en bekijk beeld

Crash Taiwan

Bij een mislukte noodlanding van een passagiersvliegtuig van Transasia in Taiwan zijn woensdag 47 mensen vast komen te zitten in het toestel en vermoedelijk om het leven gekomen.

Lees meer en bekijk beeld

Amy Winehouse

Exact drie jaar geleden overleed zangeres Amy Winehouse aan de gevolgen van haar verslaving. In haar korte carrière liet ze een fraaie reeks live-opnames na. NU.nl selecteert de vijf beste.

Lees meer en bekijk beeld