George Papandreou treedt af

Laatste update:  9 november 2011 22:03 info

AMSTERDAM - Premier George Papandreou treedt definitief terug uit de Griekse regering. Hij maakt plaats voor een nieuwe interim-premier.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Papandreou zei woensdag tijdens een korte speech dat er een akkoord is over een overgangsregering die Griekenland tot aan de verkiezingen in februari moet gaan leiden, maar maakte niet bekend wie zijn opvolger wordt.

Griekse politici hebben echter woensdag later op de dag nog geen akkoord bereikt over de nieuwe regering. Een bijeenkomst van de politieke leiders met de president is uitgesteld tot donderdagochtend. Dat maakte het kantoor van de president woensdag bekend.

Volgens persbureau dpa zouden de partij van Papandreou en de conservatieve partij van oppositieleider Antonis Samaras het niet eens kunnen worden over de opvolger van Papandreou.

Persbureau Reuters meldt op basis van anonieme bronnen uit zowel de socialistische als de conservatieve partij van Griekenland dat huidig parlementsvoorzitter Filippos Petsalnikos de nieuwe premier wordt. Petsalnikos is al meer dan 25 jaar actief voor Pasok, de socialistische partij van Papandreou. Hij was al vier keer eerder minister.

Noodhulpplan

Papandreou zei dat de nieuwe regering het EU-noodhulpplan zal uitvoeren en alles in het werk zal stellen om in de euro te blijven. Ook moet de nieuwe regeerploeg de belastingontduiking aanpakken en de uitvoer van geld naar landen als Zwitserland stoppen.

Na zijn toespraak vertrok Papandreou naar de president.

Papandreou en Samaras steggelden sinds zondag over wie de regering moet leiden tot de verkiezingen in februari. In zijn speech zei Papandreou dat het voor Griekenland belangrijk is dat de politici "samenwerken met liefde voor het land".

Griekenland overviel Europa vorige week met de aankondiging een referendum te willen houden over een tweede noodpakket voor het land, dat onder een grote schuldenlast gebukt gaat.

Onder grote internationale druk zag het land daarvan af. Papandreou maakte daarna bekend dat hij zou opstappen en politieke partijen besloten een regering van nationale eenheid te vormen. De nieuwe premier moet pijnlijke bezuinigingsmaatregelen en hervormingen invoeren.

Alles over Griekenland en de Schuldencrisis in onze dossiers

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van maandag 20 oktober in één minuut.

Bekijk video

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer

Plaagrupsen

Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is in het noorden van Nederland in het afgelopen seizoen verdrievoudigd en op sommige plekken is het aantal nesten zelfs vervijfvoudigd.

Lees meer en bekijk beeld