'Omstandigheden in kampen Tripoli verslechteren'

Laatste update:  5 november 2011 12:40 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - Sinds de val van het regime van de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi leeft een grote groep Afrikaanse migranten uit Tripoli in kampen rond de hoofdstad.

Foto:  AFP

De leefomstandigheden in die kampen beginnen te verslechteren, vertelt Hilde Vochten van Artsen zonder Grenzen (AzG) aan NU.nl. Volgens de Vlaamse arts die sinds september bij vier kampen rond de Libische hoofdstad werkzaam is, voelen de migranten zich in Tripoli niet meer veilig.

“Ik hoor dagelijks verhalen over hoe ze op straat worden aangevallen of opgepakt en hun paspoort wordt ingenomen”, aldus Vochten. Ten tijde van de burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van het oude regime, zette Kaddafi Afrikaanse huurlingen in om te vechten tegen zijn tegenstanders.

Sinds de val van Tripoli eind augustus en de dood van Kaddafi op 20 oktober heeft de Nationale Overgangsraad (NTC) het in Libië voor het zeggen en is de burgeroorlog voorbij.

Alle Afrikanen worden nu aangezien als getrouwen van Kaddafi, vertelt Vochten. “Ook mensen die al jaren in Tripoli wonen en goed waren geïntegreerd zijn er nu hun leven niet meer zeker.”

Wat er met hen moet gaan gebeuren is volgens de arts nog onduidelijk. “Sommigen willen hier blijven, anderen vertellen me dat ze liever terug gaan naar hun geboorteland. Maar er is nog geen enkel beleid.”

Humanitaire situatie

In totaal zitten er volgens AzG in de vier kampen rond Tripoli zo’n 2500 mensen. Daarbij zijn ook Afrikanen die pas recent naar Libië zijn gekomen. De grootste groep migranten komt uit Somalië en uit Nigeria.

De humanitaire situatie in de kampen begint volgens Vochten zorgwekkende vormen aan te nemen. “Gelukkig zijn er nog geen uitbraken van infectieziekten, maar de angst daarvoor is wel aanwezig. In een van de leefgemeenschappen dreigt een watertekort, anderen gaan gebukt onder grote hoeveelheden vuil.”

“Het grote probleem is dat niemand verantwoordelijkheid neemt voor de mensen in de kampen”, zegt Vochten.

Misurata

Behalve in en rond Tripoli is er ook in Misurata een team van Artsen zonder Grenzen actief. Het gehavende Misurata is een van de Libische steden waar zwaar om is gevochten tussen de voormalige rebellen en regeringstroepen van Kaddafi.

De opstand tegen het 42-jaar oude autoritaire regime van Muammar Kaddafi begon, in navolging van de revoluties in Tunesië en Egypte, in februari van dit jaar en mondde niet veel later uit in een bloedige burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van de kolonel.

Eind augustus kwam de strijd in een stroomversnelling toen de rebellen, na maanden van gevechten rond diverse steden, de Libische hoofdstad Tripoli bereikten en het omvangrijke regeringscomplex in de stad wisten te overmeesteren. Kaddafi vluchtte en werd op 20 oktober in zijn geboorteplaats Sirte gepakt en om het leven gebracht.

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van dinsdag 21 oktober in één minuut.

Bekijk video

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer

Plaagrupsen

Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is in het noorden van Nederland in het afgelopen seizoen verdrievoudigd en op sommige plekken is het aantal nesten zelfs vervijfvoudigd.

Lees meer en bekijk beeld