Gilad Shalit vrijgelaten

Laatste update:  18 oktober 2011 12:46 info

AMSTERDAM - De Israëlische soldaat Gilad Shalit is dinsdagochtend na vijf jaar in Palestijnse gevangenschap vrijgelaten en via Egypte naar de grens met Israël gebracht.

AFP

Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt dat hij daar aan Israël is overgedragen. Eerder hadden Palestijnse autoriteiten al laten weten dat de militair is bevrijd.

Dat melden onder meer de Israëlische krant Haaretz en de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Israëlische autoriteiten hebben Shalit op de grens tussen Gaza en Egypte is geïndentificeerd en melden dat hij in goede gezondheid verkeert. De Egyptische televisie heeft dinsdag de eerste beelden getoond van de vrijgelaten militair.

Shalit zei tegen de Egyptische zender dat hij een week geleden te horen heeft gekregen dat hij zou worden vrijgelaten. Ook liet de militair weten blij te zijn voor de Palestijnse gevangenen die in ruil voor zijn vrijlating eveneens naar huis mogen. “Zolang ze niet terugkomen naar Israël”, zo zei hij.

Shalit zegt in de vijf jaar van zijn gevangenschap goed te zijn behandeld.

Bekijk de eerste beelden van Shalit:

Ruil

Het hooggerechtshof van Israël gaf maandag groen licht voor de ruil op van 1027 Palestijnse gevangenen voor de Israëlische militair.

Dinsdag is een eerste groep van 477 Palestijnen vrijgelaten, zij zijn overgedragen aan Rode Kruis-medewerkers in Egypte.

Shalit werd in 2006, toen 19 jaar oud, gevangengenomen door militanten van Hamas. Voor Israël is de nu 25-jarige Shalit een belangrijk symbool. Hij is de eerste militair in 26 jaar tijd die levend uit Palestijnse gevangenschap kwam.

Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International grijpt de historische gevangenenruil aan om de noodzaak te benadrukken van een humane behandeling van gevangenen in zowel Israëlische als de door de Palestijnse Autoriteit bezette gebieden.

“Een heleboel Palestijnse families zullen dezelfde opluchting voelen als de familie van Shalit”, zegt directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Malcolm Smart. “Velen hebben decennia lang onder erbarmelijke omstandigheden in Israëlisch gevangenschap gezeten."

Profiel: Gilad Shalit, symbool van de heilige plicht

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Mensen schrikken van meeuwen in Terschelling van fotograaf Henk Bootsma.

Lees meer

Sancties tegen Rusland

De Europese Unie gaat ''met spoed'' nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne.

Lees meer en bekijk video

Donald Tusk

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-leider. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef.

Meer tekst en beeld