Karzai wil einde ISAF-operaties Afghanistan

Laatste update:  12 maart 2011 12:48 info

ASADABAD - De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan ''stopt met de operaties in ons land''.

Foto:  AFP

Dat zei het staatshoofd zaterdag tijdens een bezoek aan de families van de negen kinderen die eerder deze maand om het leven kwamen tijdens een luchtaanval, die werd uitgevoerd door NAVO-militairen.

''We zijn een tolerant volk, maar onze tolerantie is nu op'', zei Karzai tijdens zijn bezoek aan de provincie Kunar, aan de grens met het buurland Pakistan.

Het fatale incident had hier plaats. NAVO-militairen in een helikopter hadden de kinderen aangezien voor rebellen en hen onder vuur genomen. Later bleek dat ze slechts bezig waren met het sprokkelen van hout.

Een woordvoerster van ISAF was nog niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van Karzai.

Harde bewoordingen

De president haalde in de afgelopen jaren vaker in harde bewoordingen uit naar ISAF, na aanvallen waarbij burgerdoden te betreuren waren. Volgens schattingen van de Verenigde Naties stierven er alleen in 2010 al zeker 2777 Afghanen tijdens geweldsincidenten.

Driekwart van de doden zou het gevolg zijn van acties van radicaalislamitische verzetsbewegingen, zoals de Taliban. Zij plegen (zelfmoord)aanslagen en plaatsen bermbommen waardoor burgers het leven laten.

ISAF en de Afghaanse veiligheidsdiensten zouden vorig jaar verantwoordelijk zijn geweest voor 440 burgerdoden. De meesten van hen stierven tijdens aanvallen vanuit gevechtsvliegtuigen en -helikopters.

Verkeerde focus

Karzai vindt dat de focus van ISAF verkeerd is. De internationale troepen zouden zich te veel concentreren op acties binnen Afghanistan en te weinig werk maken van het bestrijden van extremisten in Pakistan.

Hoge Amerikaanse functionarissen maakten recent excuses aan Karzai en het Afghaanse volk vanwege het incident in Kunar. Ondanks de uitlatingen van Karzai van zaterdag lijkt het uitgesloten dat ISAF snel gehoor geeft aan zijn oproep.

Hulp

Het leger en de politie in Afghanistan zijn nog lang niet in staat om het land te beveiligen en het verzet te bestrijden zonder grootschalige hulp van buitenlandse militairen.

Het is de bedoeling dat het Afghaanse veiligheidsapparaat uiterlijk eind 2014 volledig zelfstandig kan opereren. Tegen die tijd moeten de laatste internationale troepen het Centraal-Aziatische land verlaten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Midden-Oostenconflict

Twee Palestijnen die door Israël verantwoordelijk werden gehouden voor de moord op drie Israëlische tieners zijn gedood bij een operatie van het leger.

Lees meer

Dreigement

De groep Kalifaatsoldaten van Algerije, die zondagavond een 55-jarige Fransman ontvoerde, heeft gedreigd hem  te doden, als Frankrijk zijn bombardementen op posities van IS niet staakt.

Lees meer en bekijk foto's

Oekraïne

Het Oekraïense leger bereidt zich maandag voor om artillerie en andere zware wapens terug te trekken van de frontlinie.

Lees meer

Grondtroepen

Volgens de Britse oud-premier Tony Blair zijn luchtaanvallen alleen niet genoeg om Islamitische Staat (IS) uit te schakelen en moet het sturen van grondtroepen niet worden uitgesloten.

Lees meer en bekijk video