Karzai wil einde ISAF-operaties Afghanistan

Laatste update:  12 maart 2011 12:48 info

ASADABAD - De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan ''stopt met de operaties in ons land''.

Foto:  AFP

Dat zei het staatshoofd zaterdag tijdens een bezoek aan de families van de negen kinderen die eerder deze maand om het leven kwamen tijdens een luchtaanval, die werd uitgevoerd door NAVO-militairen.

''We zijn een tolerant volk, maar onze tolerantie is nu op'', zei Karzai tijdens zijn bezoek aan de provincie Kunar, aan de grens met het buurland Pakistan.

Het fatale incident had hier plaats. NAVO-militairen in een helikopter hadden de kinderen aangezien voor rebellen en hen onder vuur genomen. Later bleek dat ze slechts bezig waren met het sprokkelen van hout.

Een woordvoerster van ISAF was nog niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van Karzai.

Harde bewoordingen

De president haalde in de afgelopen jaren vaker in harde bewoordingen uit naar ISAF, na aanvallen waarbij burgerdoden te betreuren waren. Volgens schattingen van de Verenigde Naties stierven er alleen in 2010 al zeker 2777 Afghanen tijdens geweldsincidenten.

Driekwart van de doden zou het gevolg zijn van acties van radicaalislamitische verzetsbewegingen, zoals de Taliban. Zij plegen (zelfmoord)aanslagen en plaatsen bermbommen waardoor burgers het leven laten.

ISAF en de Afghaanse veiligheidsdiensten zouden vorig jaar verantwoordelijk zijn geweest voor 440 burgerdoden. De meesten van hen stierven tijdens aanvallen vanuit gevechtsvliegtuigen en -helikopters.

Verkeerde focus

Karzai vindt dat de focus van ISAF verkeerd is. De internationale troepen zouden zich te veel concentreren op acties binnen Afghanistan en te weinig werk maken van het bestrijden van extremisten in Pakistan.

Hoge Amerikaanse functionarissen maakten recent excuses aan Karzai en het Afghaanse volk vanwege het incident in Kunar. Ondanks de uitlatingen van Karzai van zaterdag lijkt het uitgesloten dat ISAF snel gehoor geeft aan zijn oproep.

Hulp

Het leger en de politie in Afghanistan zijn nog lang niet in staat om het land te beveiligen en het verzet te bestrijden zonder grootschalige hulp van buitenlandse militairen.

Het is de bedoeling dat het Afghaanse veiligheidsapparaat uiterlijk eind 2014 volledig zelfstandig kan opereren. Tegen die tijd moeten de laatste internationale troepen het Centraal-Aziatische land verlaten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van dinsdag 30 september in één minuut. 

Bekijk video

Grens Turkije en Syrië

Het Turkse leger heeft 35 tanks gestuurd naar de grens met Syrië.

Lees meer en bekijk beeld

Hongkong

De betogers in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als de bestuurder niet vóór woensdag aftreedt worden de protesten uitgebreid.

Lees meer en bekijk beeld

Zoekactie Japan

Door een toenemend aantal bevingen en slecht weer hebben hulpverleners dinsdag de zoektocht naar overlevenden op de vulkaan Ontake moeten opschorten.

Lees meer en bekijk video