Weduwe Nancy feliciteert wijlen Ronald Reagan

Laatste update:  6 februari 2011 23:18 info

WASHINGTON - Nancy Reagan, de weduwe van de overleden Amerikaanse president Ronald Reagan, heeft zondag haar man herdacht.

ANP

''Van harte gefeliciteerd Ronny'', zei de voormalige first lady zondag ten overstaan van genodigden bij de Ronald Reagan Presidentiële Stichting en Bibliotheek in de stad Simi Valley (Californië).

Dat meldden Amerikaanse media. Reagan overleed op 5 juni 2004 op 93-jarige leeftijd. De VS vieren dit weekeinde de honderdste geboortedag van de populaire oud-president (1981-1989). De ex-acteur werd geboren op 6 februari 1911.

Staande ovatie

De 89-jarige Nancy verschijnt nog zelden in het openbaar. Ze kreeg een staande ovatie van Reagan-aanhangers, onder wie regeringsfunctionarissen die onder hem hebben gediend.

''Ik weet zeker dat Ronny het geweldig had gevonden dat jullie allemaal zijn honderdste verjaardag vieren'', zei de fragiel ogende Nancy.

Kranslegging

De herdenking bestond zondag onder meer uit een kranslegging bij Reagans graf, saluutschoten bij de bibliotheek en een eerbetoon van F18-gevechtsvliegtuigen vanaf het vliegdekschip dat naar de oud-president is vernoemd.

Sarah Palin zei vrijdagavond op een grote herdenkingsbijeenkomst in de Californische stad Santa Barbara dat de VS veel kunnen leren van Reagan.

Ze prees vooral diens belastingverlagingen. Palin, boegbeeld van de conservatieve Tea Party, vindt dat huidig president Barack Obama ''het land ruïneert door een explosie van overheidsschuld''.

Obama

Reagan krijgt zelfs lof toegezwaaid van de rivaliserende Democratische Partij. De Democratische president Obama zei in een geschreven eerbetoon in de krant USA Today, dat Reagan ''een gave had om zijn visie met Amerika te communiceren''.

Reagan werkte als president actief mee aan het einde van de Koude Oorlog met Rusland, dankzij enkele ontwapeningsakkoorden.

Hij was een groot voorstander van een kleinere overheid, lagere belastingen en een sterk leger. Zijn visie is nog steeds de basis voor de Republikeinse Partij. Bij Reagan werd in 1994 Alzheimer vastgesteld, een ziekte die hersencellen vernietigt.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Maakt rechts kans in Europa? Hoe populair is de koning na zijn eerste jaar? En Ronald Giphart en Bart Chabot over hun vijf jaar geleden overleden vriend Martin Bril.

Ga naar NUweekend

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Ravage door explosie appartementencomplex door Mark Frissen.

Lees meer

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven

Mount Everest

Reddingswerkers in Nepal hebben zaterdag opnieuw een dode geborgen na een lawine op de Mount Everest. Het totale aantal doden komt daarmee op dertien.

Lees verder en bekijk foto's