Levenslang voor Guantanamoverdachte Ghailani

Laatste update:  26 januari 2011 09:22 info

NEW YORK - Een Amerikaanse rechter heeft de Tanzaniaan Ahmed Ghailani (36) veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia.

Foto:  AFP

 Bekijk video

Die terreurdaden kostten 224 mensen het leven.

Ghailani is de eerste terrorismeverdachte die heeft vastgezeten op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay op Cuba en door een civiele rechtbank is veroordeeld.

Een jury bevond hem eerder schuldig aan een samenzwering om Amerikaanse eigendommen te vernielen, maar sprak hem vrij van honderden aanklachten wegens onder meer terrorisme, moord en poging tot moord.

Loopjongen

Zijn advocaat had de rechter verzocht mild te oordelen, aangezien Ghailani slechts een loopjongen zou zijn geweest voor mensen waarvan hij niet wist dat zij terroristen waren. Bovendien zou hij op Guantanamo Bay zijn mishandeld door ondervragers van de inlichtingendienst CIA.

Rechter Lewis Kaplan wees beide claims evenwel van de hand voordat hij zijn vonnis uitsprak.

Sterven

''De heer Ghailani wist dat er mensen zouden sterven'', zei de rechter. ''Wat hij door toedoen van de CIA ook mag hebben doorstaan, verbleekt bij het leed en de verschrikking die hij en zijn trawanten hebben veroorzaakt.''

De openbare aanklager had de Tanzaniaan, die de benodigdheden voor de aanslagen leverde, afgeschilderd als ''een gewetenloze terrorist''.

Sluiten

De zaak tegen Ghailani werd gezien als een test voor het beleid van president Barack Obama ten aanzien van het omstreden gevangenenkamp op Cuba, waar sommige verdachten jarenlang zonder proces vast hebben gezeten.

Obama heeft beloofd dat hij Guantanamo Bay zal sluiten, maar critici stellen dat het kamp een onmisbaar instrument is in de strijd tegen het internationaal terrorisme.

Minister van Justitie Eric Holder reageerde dan ook opgetogen op het vonnis. ''De veroordeling vandaag van Ahmed Ghailani toont nog maar eens het vermogen aan van het Amerikaanse rechtssysteem om terroristen ter verantwoording te roepen voor hun daden'', zei hij.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Immigratie Calais

De Britse regering gaat Frankrijk helpen bij het aanpakken van de problemen die in Calais zijn ontstaan door de grote toestroom van immigranten.

Lees verder