Overzicht

Dit is er gebeurd sinds de Britten voor een Brexit hebben gestemd

Een meerderheid van de Britten stemde 23 juni vóór een vertrek uit de Europese Unie. Premier David Cameron is inmiddels afgetreden en opgevolgd door Theresa May. Dit is er sindsdien verder gebeurd.

Met ruim 1,2 miljoen verschil in stemmen heeft het Britse volk gekozen vóór een Brexit.

Het kamp dat de EU wil verlaten wist uiteindelijk 51,9 procent van de stemmen te winnen, het 'bremain'-kamp bleef steken op 48,1 procent. Bijna 17,5 miljoen Britten stemden voor een Brexit.

De verschillen binnen het Verenigd Koninkrijk zijn groot. Vooral in Engeland en Wales heeft het Brexit-kamp goed gescoord. In Schotland stemde een grote meerderheid voor behoud van het Britse EU-lidmaatschap. Ook in Noord-Ierland won het 'blijf'-kamp overtuigend.

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk zeer waarschijnlijk, maar neemt eerst de tijd om alle opties door te nemen.

Premier David Cameron kondigde zijn aftreden aan. 

De leider van de Conservatieve Partij kondigde het referendum aan in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar. Het lot van Cameron, voorstander van EU-lidmaatschap, was verbonden aan de uitkomst van het referendum.

In een toespraak zei Cameron de ochtend na het referendum: "Ik heb campagne gevoerd op de enige manier waarop ik dat kan. Ik heb gezegd wat ik vond en voelde, ik heb niets achtergehouden. Het land heeft nu vers leiderschap nodig: ik ben niet de juiste kapitein om het land naar de volgende stap te leiden."

Cameron bood 12 september ook zijn ontslag als parlementslid aan. 

Cameron diende op 13 juli zijn ontslag in bij koningin Elizabeth.

De laatste toespraak van Cameron als premier duurde ruim een half uur. De premier haalde uit naar zijn politieke rivaal Jeremy Corbyn, de leider van Labour die onder vuur ligt voor de zwakke campagne die hij voerde om het Verenigd Koninkrijk in de EU te houden.

De premier vergeleek Corbyn met de Black Knight uit de film Monty Python and the Holy Grail, die ook niet erkent dat hij zwaargewond is en eigenlijk niet verder kan vechten. "Het is maar een vleeswond", roept de ridder als zijn beide armen en benen zijn afgehakt.

De Britse politicus stelde vooral kat Larry te gaan missen, die behoort tot het personeel van zijn ambtswoning Downing Street 10.  

Theresa May heeft Cameron opgevolgd.

May werd op 13 juli benoemd door koningin Elizabeth. De nieuwe premier zal de onderhandelingen met de EU leiden over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de unie. 

May is premier geworden nadat ze onder Cameron zes jaar minister van Binnenlandse Zaken was. Zij is de dertiende minister-president tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth.

May heeft haar nieuwe kabinet aangekondigd. 

Boris Johnson (52)is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. De voormalige burgemeester van Londen en Brexit-pleitbezorger was zelf in de race om David Cameron op te volgen als premier, maar haakte af.

Philip Hammond (60) wordt minister van Financiën. Hammond was onder premier Cameron minister van Buitenlandse Zaken.

De vertrekprocedure van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is nog onderwerp van discussie.

In artikel 50 van het Verdrag van Lissabon staat de vertrekprocedure beschreven, maar niet tot in detail. Veel hangt af welke afspraken worden gemaakt met het vertrekkende land, met name over nieuwe handelsverdragen.

De Europese Unie verwacht dat Cameron dat artikel "zo snel mogelijk" activeert, waardoor de onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek kunnen beginnen. In de derde week van augustus komen de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Italië bijeen om te praten over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk. 

Het uiteindelijke akkoord over wanneer de Brexit plaats zal vinden wordt gesloten door de Europese Raad, de vergadering van EU-regeringsleiders, na goedkeuring van de volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. De onderhandelingen zullen in ieder geval twee jaar duren.

Brexit-referendum

De Britse premier David Cameron heeft vrijdagochtend zijn aftreden aangekondigd. Een meerderheid van de Britten stemde donderdag vóór een vertrek uit de Europese Unie. © AFP
Cameron zei: "Het land heeft nu vers leiderschap nodig. Ik wil het schip komende weken proberen stabiel te houden, maar ik ben niet de juiste kapitein om het land naar de volgende stap te leiden." © ANP
Het kamp dat de EU wil verlaten wist uiteindelijk 51,9 procent van de stemmen te winnen. Het verschil in stemmen is 1,27 miljoen; bijna 17,5 miljoen Britten stemden donderdag voor een Brexit. © AFP
Oud-burgemeester van Londen Boris Johnson, het gezicht van de Brexit-campagne, verlaat zijn huis om een reactie te geven. Hij wordt gezien als de opvolger van Cameron als de nieuwe Britse premier. © AFP
Nigel Farage, leider van de UK Independence Party, claimt de overwinning. © AFP
Tegenstanders van de Brexit horen de uitslag. © AFP
Voorstanders van een Brexit reageren verheugd na de eerste uitslagen. © ANP
Premier Mark Rutte spreekt van "een teleurstellende uitslag". Volgens hem is het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn voor Nederland. "We moeten nu zorgen voor de stabiliteit in onze economie." © ANP
De Brexit zorgt voor een schokgolf op de beursvloeren. De Amsterdamse beurs is vrijdag met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. © ANP
Een voorstander van een Brexit. © AFP
Voorstanders van het 'in'-kamp. © AFP
Stemmen worden geteld bij een stembureau in Groot-Brittannië. © AFP
Tegenstanders van een Brexit zien de uitslagen in het voordeel van een Brexit uitpakken. © AFP
Tegenstanders van een Brexit verzamelen zich in Royal Festival Hall in Londen. © AFP
Een voorstander van het Britse EU-lidmaatschap trotseert de regen. © AFP
Een hond wacht op zijn baasje die zijn of haar stem uitbrengt. © AFP
Een voorstander van het Britse EU-lidmaatschap staat bij metrostation Kings Cross in Londen. © AFP
Nigel Farage, leider van de Britse UKIP-partij en voorstander van de Brexit, heeft in het zuiden van Londen zijn stem uitgebracht. © AFP
Britten lopen naar een stemlokaal bij een pub in Londen. © AFP
Gepensioneerden hebben hun stem uitgebracht in Chelsea. © AFP
In het Verenigd Koninkrijk zijn donderdagochtend om 7.00 uur (lokale tijd) de stembussen geopend voor het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. © AFP
In Engeland, Wales, Noord-Ierland, Schotland en Gibraltar kunnen mensen donderdag tot 22.00 uur hun stem uitbrengen. © ANP
De Britten stemmen voor het verlaten van de EU of voor behoud van het lidmaatschap. © ANP
David Cameron en zijn vrouw Samantha net na het stemmen. © AFP
Britten stemmen in het kleine dorpje Little Milton, vlakbij Oxford. © AFP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

De reacties op de uitslag van het referendum waren verdeeld. Voorstanders spraken van Onafhankelijkheidsdag, tegenstanders waren bedroefd.

"Dit is een overwinning voor het echte volk, een overwinning voor de gewone man. Laat 23 juni de geschiedenis in gaan als 'independence day'", zei de inmiddels opgestapte Nigel Farage van het eurosceptische UKIP, één van de grootste voorvechters voor een Brexit in het Verenigd Koninkrijk.

Het andere kamp reageerde geschokt en bedroefd. De president van de Europese Raad Donald Tusk sprak in een persconferentie van een "dramatisch" en "historisch" moment. Volgens Rutte was het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn voor Nederland. "We moeten nu zorgen voor de stabiliteit in onze economie."

De Brexit zorgde voor een schokgolf op de beursvloeren.

Overal in de wereld reageerden aandelenbeurzen met diepe verliezen. Het Britse pond beleefde zijn grootste koersval ooit en zakte na de Brexit tot onder de 1,35 dollar. Dat is de laagste waarde sinds 1985.

De Britse Centrale Bank (BoE) kon de koersverliezen van met name financiële instellingen iets opvangen door aan te kondigen 250 miljard pond opzij te zetten, zodat banken kapitaalkrachtig blijven.

De grote kredietbeoordelaars hebben allemaal de status van het Verenigd Koninkrijk ver naar beneden bijgesteld. Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen.

Bij de Britse Labour-partij zorgde de Brexit-uitslag voor een crisis.

Veel Labourleden verzetten zich tegen partijleider Jeremy Corbyn, omdat hij niet genoeg zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Het ene na de andere parlementslid stapte op om zo hun leider Corbyn te dwingen op te stappen na zijn gebrekkige optreden in de aanloop naar het referendum. 

Corbyn liet daarop weten dat hij niet denkt aan aftreden, omdat hij democratisch is gekozen en een groot mandaat heeft gekregen van de partijleden. 

UKIP-leider Farage stapte uiteindelijk op.

Farage was een van de grootste voorstanders van de Brexit. "Mijn werk zit erop", legde Farage zijn beslissing uit. "Leiderschap van de partij was zwaar op sommige momenten, maar het was het allemaal waard." Hij benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk een premier nodig heeft die achter de Brexit staat. Farage is opgevolgd door Diane James, die na achttien dagen alweer is afgetreden.

Britse pond sterling beleeft wankele tijden sinds referendum.

Het Britse pond beleeft wankele tijden sinds de Britten stemden voor een vertrek uit de EU. De Britse munt zakte begin juli naar de laagste waarde ten opzichte van de dollar in 31 jaar. Experts vrezen dat de Britse economie in een recessie zal raken. IMF-topvrouw Christine Lagarde zei 7 juli dat zelfs handelsafspraken naar "Noors model", waar de Britten op hopen, voor economische krimp zullen zorgen. 

Andere Europese landen willen stokje van Londen overnemen als financieel centrum.

Nu The City, het financiële hart van Europa in Londen, binnenkort niet meer binnen de EU ligt azen andere Europese hoofdsteden op die taak. De Franse premier Valls heeft gunstige belastingmaatregelen aangekondigd die zakenlui naar Parijs moeten trekken. Ook de Belgische premier Michel heette Britse bedrijven alvast van harte welkom in zijn land.

In Nederland gaan stemmen op om van Amsterdam het Europese financieel centrum te maken. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben de eerste Britse bedrijven al interesse getoond in een overstap naar Nederland.

Voor eind maart 2017 wordt een begin gemaakt met het Brexit-proces.

Voor het einde van maart 2017 zal een begin worden gemaakt met het proces dat moet leiden tot het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Dat heeft de Brittse premier Theresa May begin oktober gezegd. Aan de BBC liet zij weten dan artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking te laten treden. Daarmee kan de Brexit dan binnen twee jaar een feit zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie