Baronielaan krijgt laadpleinen voor elektrische auto's

De Baronielaan krijgt als eerste straat in Brabant twee zogenaamde laadpleinen voor elektrische auto's. Bij de aanleg ervan krijgt Breda steun van de provincie.

In de Baronielaan zouden al langer oplaadpalen komen voor elektrische auto's. "Maar gezien de parkeerdruk bleek het lastig daarvoor in overleg met de bewoners een geschikte plaats te vinden", vertelt de woordvoerder van de gemeente.

Uiteindelijk is het plan voor twee laadpleinen tot stand gekomen. "Dat houdt in dat er twee laadpalen komen die ieder vier plaatsen kunnen bedienen." Van die vier plaatsen moet er altijd een vrij blijven voor een elektrische auto. "Op de andere plaatsen mogen andere auto's ook parkeren."

Inrichting

De inrichting van de laadpleinen valt samen met een totale herinrichting van de Baronielaan tussen de Ginnekenweg en de rondweg, waarvan het werk naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar start. Die herinrichting, ook tot stand gekomen in samenwerking met een werkgroep van bewoners, houdt in een deel van de laan wordt overgegaan naar parkeren evenwijdig aan het trottoir. "En op vijf of zes plekken komen er parkeervakken haaks op het trottoir."

Daarmee vervalt het schuine parkeren, zoals dat nu het geval is, en wordt de weg iets smaller. "Het moet de uitstraling van de Baronielaan ten goede komen", aldus de woordvoerder. Daarom krijgt de laan ook 89 nieuwe groene beuken - nu staan er 49 veelal zieke kastanjes - en wordt het asfalt vervangen door klinkerbestrating, meer passend bij de Baronielaan.

Weg opengebroken

Omdat de weg toch opengebroken wordt, wordt ook de riolering vervangen en worden de trottoirs vernieuwd. Daarnaast komt er nieuwe straatverlichting in dit deel van de Baronielaan, gelijk aan de verlichting die nu bij Ginnekenweg-noord staat. "Dit zijn geen 'slimme' palen maar wel met duurzame Led-verlichting."

18 januari is er nog een informatiebijeenkomst voor bewoners en betrokkenen.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie