Nieuw restaurant in Breda zoekt acht blinde obers

Nieuw restaurant Zwart, dat over enkele weken aan de Haven in Breda zijn deuren opent, zoekt acht blinde obers.

De reden: in restaurant Zwart is geen licht. De gasten zitten dus ook in het donker te eten, waardoor de bediening ook in het donker zijn werk moet doen. De zoekvraag naar acht blinde obers komt daaruit voort.

Oplossing

"Het is zeker niet gebruikelijk", weet ook eigenaar Marijn van Dijke. Toch ziet hij geen andere oplossing. "Het kan alleen met blinden en slechtzienden, zij kunnen dat heel snel aanleren.

Volgens Van Dijke kunnen blinden goed de ruimte in zich opnemen. "Zij weten dan ook precies wie waar zit en wat had besteld." Om te weten wat nodig was, informeerde hij bij het enige andere restaurant in Nederland dat dineren in het donker aanbiedt, in Amsterdam bij Ctaste. "Zij hebben dertien blinde obers in dienst. Ook daar is de conclusie dat het alleen zo kan."

Prikkels

De verklaring is volgens Van Dijke logisch. "Wij zijn er niet op getraind in het donker te handelen. De meeste prikkels die wij ontvangen, komen via de ogen binnen. Voelen, ruiken en horen staat bij blinden veel hoger."

Daarnaast speelt het maatschappelijke element mee. "We vinden het heel mooi dat we volwaardige banen voor deze mensen hebben." De reacties van de eerste sollicitanten zijn positief.

Concept

Wereldwijd zijn er nog 31 andere restaurants die volgens dit concept werken. In de keuken en de bar, die wel in het licht zij, is wel werk voor mensen die kunnen zien.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie