Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 oktober 2013 13:19
25 oktober 2013 13:44

Illustratrice Jenny Dalenoord (95) overleden

Kinderboekenillustratrice en kunstenares Jenny Dalenoord is vrijdag op 95-jarige leeftijd in Soest overleden. Dat heeft haar familie laten weten.

Foto:  thinkstock

Dalenoord illustreerde ongeveer 180 kinderboeken, onder meer voor beroemde titels als Wiplala (1957) van Annie M.G. Schmidt, Gideons reizen (1960) van An Rutgers van der Loeff-Basenau en Padu is gek (1957) van Miep Diekmann, met wie zij veel heeft samengewerkt en gereisd.

Ook maakte ze de nodige omslagen voor boeken, cartoons, een serie kinderpostzegels (1952), schoolplaten en illustraties van kinderbladen, zoals Kris Kras, Jippo en Okki. Verder illustreerde ze kinderbijbels en bijbelse kalenders, waarvan sommige in het Duits verschenen.

In 1957 won zij samen met Annie M.G. Schmidt de prijs voor Het Beste Kinderboek met Wiplala. De langdurige samenwerking met Jetty Krever leverde vele illustraties op in de serie Muis, Mol en Rat, waarvoor zij in 1982 een Zilveren Penseel ontving.

Exposities

Dalenoord wisselde haar illustraties af met vrij werk, dat op vele exposities te zien is geweest. De natuur was haar grootste inspiratiebron.

Sinds 1956 was ze lid van het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag, waar ze haar schilderijen regelmatig tentoonstelde. In 2005 heeft ze haar literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

Door: ANP

Eerdere berichten

Eerder

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

Gerrit Kouwenaar

 Dichter en verzetsman Gerrit Kouwenaar is donderdag in zijn woonplaats Amsterdam op 91-jarige leeftijd overleden.

Lees meer

Concerttips

Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl zet de leukste en meest interessante op een rijtje.

Bekijk het overzicht