Illustratrice Jenny Dalenoord (95) overleden

Kinderboekenillustratrice en kunstenares Jenny Dalenoord is vrijdag op 95-jarige leeftijd in Soest overleden. Dat heeft haar familie laten weten.

Dalenoord illustreerde ongeveer 180 kinderboeken, onder meer voor beroemde titels als Wiplala (1957) van Annie M.G. Schmidt, Gideons reizen (1960) van An Rutgers van der Loeff-Basenau en Padu is gek (1957) van Miep Diekmann, met wie zij veel heeft samengewerkt en gereisd.

Ook maakte ze de nodige omslagen voor boeken, cartoons, een serie kinderpostzegels (1952), schoolplaten en illustraties van kinderbladen, zoals Kris Kras, Jippo en Okki. Verder illustreerde ze kinderbijbels en bijbelse kalenders, waarvan sommige in het Duits verschenen.

In 1957 won zij samen met Annie M.G. Schmidt de prijs voor Het Beste Kinderboek met Wiplala. De langdurige samenwerking met Jetty Krever leverde vele illustraties op in de serie Muis, Mol en Rat, waarvoor zij in 1982 een Zilveren Penseel ontving.

Exposities

Dalenoord wisselde haar illustraties af met vrij werk, dat op vele exposities te zien is geweest. De natuur was haar grootste inspiratiebron.

Sinds 1956 was ze lid van het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag, waar ze haar schilderijen regelmatig tentoonstelde. In 2005 heeft ze haar literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

Recensies

Recensies
Lees alle recensies op het gebied van film, muziek, literatuur, theater en kunst.

Theatertips februari

Theatertips februari
Dit zijn de leukste theater- en musicalvoorstellingen van februari.

Museumtips februari

Museumtips februari
Kunst is er musea in vele soorten en maten. NU.nl presenteert iedere maand de leukste tips.