Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 juli 2013 15:09
13 juli 2013 17:02

E-books goed voor 4 procent Nederlandse boekenmarkt

Ruim 4 procent van de omzet in de Nederlandse boekenmarkt wordt gecreƫerd door de verkoop van e-books.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Boekhuis, die door onderzoeksbureau GfK zijn getoond aan NUtech.

De fysieke boekenverkoop was in mei nog goed voor 95,9 procent van alle omzet in de sector. Wel stijgt het aandeel van e-books. In 2012 waren e-books nog goed voor 2,5 procent van de omzet. Er werden toen al 75 procent meer e-books verkocht dan in 2011.

De digitale boekenmarkt in Nederland loopt ver achter op die van verschillende Engelstalige landen. In 2012 waren e-books goed voor 22,5 procent van alle boekenomzet in de VS. In Canada was dit 15 procent en in het Verenigd Koninkrijk  12 procent. In Frankrijk en Duitsland komt de e-bookmarkt net als in Nederland nog maar langzaam op gang.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. Gegevens: CB/ ePagine / KVB-smb / GfK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tablets

Polare, de winkelketen waarin Selexyz en De Slegte zijn opgegaan, zegt dat 4,5 procent van de online omzet inmiddels uit e-bookverkoop komt.

"De verwachting is wel dat dit percentage langzaam zal stijgen, omdat steeds meer mensen thuis tablets hebben", stelt een woordvoerder van Polare tegenover NUtech. Zowel de verkoop van iPads en Android-tablets als van e-readers met een e-ink-scherm zal hieraan bijdragen, verwacht de keten.

E-readers

Bij Bol.com is 10 procent van alle verkochte Nederlandse boeken digitaal. Volgens de site stijgt dat aandeel bovendien snel.

Omdat steeds meer titels verkrijgbaar zijn als e-book en omdat deze ook vaak goedkoper zijn dan gedrukte versies, beginnen steeds meer mensen digitaal te lezen.

Daarnaast worden apparaten om boeken op te lezen steeds goedkoper. De Sony Reader, een 6 inch e-reader, is zelfs het bestverkochte artikel uit het volledige assortiment van Bol.com.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Eerdere berichten

Eerder

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

Gerrit Kouwenaar

 Dichter en verzetsman Gerrit Kouwenaar is donderdag in zijn woonplaats Amsterdam op 91-jarige leeftijd overleden.

Lees meer

Concerttips

Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl zet de leukste en meest interessante op een rijtje.

Bekijk het overzicht