AIVD waarschuwde Rotterdam voor geweld bij betoging tegen Zwarte Piet

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft de gemeente Rotterdam gewaarschuwd voor mogelijk geweld bij een betoging tegen Zwarte Piet afgelopen weekeinde.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag gezegd tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

De stadsbestuurder besloot na ontvangst van het AIVD-ambtsbericht dat de niet vooraf aangemelde betoging niet door mocht gaan. Hij had alle reden om zwaar in te zetten, zei hij donderdag in een raadsvergadering waar de demonstratie ter sprake kwam. De openbare orde woog zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, verdedigde hij de beslissing.

Afgelopen zaterdag werden bijna tweehonderd mensen opgepakt. De actievoerders besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad.

De demonstranten werden opgepakt omdat zij een ingesteld demonstratieverbod negeerden. De arrestanten gaven aan dat zij niet op de hoogte waren van de geldende noodbevel.

Beheersbaar

Als de betoging was aangemeld en op een plek zou worden gehouden waar die beheersbaar was geweest, had de gemeente er geen problemen mee gehad en was er geen noodbevel nodig geweest.

De burgemeester verklaarde dan een deel van de agenten niet naar Maassluis te hebben gestuurd maar in Rotterdam te hebben ingezet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie